Агорафобията - страх от невъзможността да се измъкнеш веднага        
Агорафобията, обаче, стартира сякаш от нищото и се проявява на места, където на пръв поглед няма нищо страшно, да речем - огромните магазини.
Страхът, свързан с определен обект не е толкова опасен, защото той винаги се асоциира с нещо известно и конкретно.Ние се страхуваме от пчелите, защото знаем, че те жилят и когато се доближат до нас, бързаме да се отстраним, колкото е възможно по-далеч от тях.  Тук страхът се ограничава единствено до присъствието на обекта. При агорафобията, обаче, страхът няма ясни индикации, откъде е дошъл, колко време ще продължи, както  не се знае  и причинителя, който да се избягва.
Агорафобиците изпитвате екстремен страх, който предизвиква различни по сила симптоми.
   

Симптоми
Психически:
Физически:


агорафобия
   За онези, които изживяват внезапен, неочакван страх, паника създава впечатление, че тя е предизвикана от самата среда. Това изживяване е съкрушително по своята сила. Страхът, които не е свързан с конкретен обект е с толкова силно усещане за ужас и терор, че предизвиква в агорафобикът представа за загуба на контрол и полудяване.
          Това ниво на страх води до отчаяно търсене за причината за това изживяване. Страдащите решават, че причинителя на атаките са местата, където те се появяват.
Агорафобикът няма рационално обяснение, защо е така, но по-добре това обяснение, отколкото липса на такова изобщо. Възприемайки това вярване, агорафобикът започва да отбягва местата, където е изживял панически атаки с ясното съзнание, че тези места биха могли да инспирират нови пристъпи на страх.
Страдащите започват да странят от нарочените зони, но паниката продължава да се появява сякаш "от нищото" на други места.

    В поведението на агорафобиците се появява нов модел и ново мислене "какво би станало, ако …". Така разсъждава страдащия, когато взима решение да направи нещо или не.
Докато в един момент агорафобикът решава, че най-сигурното място на света е неговия дом и той се превръща в доброволен затворник.
След като мястото, където паниката възниква не е реалният обект на страха, тогава кое е нещото, което го предизвиква?
Сочат се много причини - от дисфункция на вътрешното ухо, минавайки през химичен дисбаланс в мозъка, хипогликемия, както и чувствителност към съединения на калция... Вероятно причината се крие в комбинацията от всичко това.
За да се намалят симптомите е необходимо да се спазват следните точки - определени диети, упражнения, социални контакти, положителни емоции, философско и духовно удовлетворение.
Най-страшните изпитания за агорафобиците, това са симптомите на страха. Те могат да бъдат намалени с различни релаксиращи и десенсибилизиращи техники. Важното е да се разбере, че в дъното на всичко стои задачата - да се разбере философското значение на този страх. Това е много интимен, сакрален страх, който трябва да бъде дефиниран и изказан на глас.
Доста често агорафобиците си правят различни изследвания, за да открият първопричината във физическото си тяло. Те я търсят вътре  във физиката си, но откриват…Нищо!
За да получат някаква минимална увереност в себе си е необходимо да си направя анализ на това, което се случва с тях.Възможно е да се намират в период на несигурност и именно тази несигурност да поражда агорафобията. Незнанието как да се реши даден проблем от настоящето, може да предизвиква и да засилва пристъпите на паническите атаки.
За да запазят своята идентичност е нужно да можеш да се защитаваш. Да застанеш пред света и да кажеш, "Аз съм това, което съм! Харесвам се и не желая другите да ме променят!" Вие трябва да сте достатъчно уверени в себе си и в това, което правите, за да можете да защитавате всяка своя постъпка през околните.Важното е първо да приемете себе си такъв какъвто сте, без да се интересувате от това какво околните мислят за вас.
        Агорафобията е страх,  обсебващ живота на всеки, който го изпитва.
Пределът, който се изживява, когато получите усещането, че не можете да останете на определено място, ви кара следващ път да избягва посещението му, водени от нежеланието да изпитате този предел отново.
Въпреки че, в превод агорафобията означава страх от открити пространства, тя групира в себе си всички страхове, свързани с места, където напускането не би било възможно или е затруднено. Такива места са супермаркети, ескалатори, кино и театрални салони, метро, автобуси, влакове, самолети, мостове и т.н. Този страх може да се изпита и при водене на продължителен разговор, където участникът не може да го прекъсне по своя воля. Да речем, когато студентът е на изпит и разговаря с преподавателя си.
Агорафобията е лечима. Психотерапията, в комбинация с анксиолитични средства дава добри резултати. Постепенното излагане на обекта, предизвикващ страх, също допринася за крайното лечение на това състояние. Агорафобията, може да е част от паническото разстройство, но може да съществува и самостоятелно. В основата на страха се корени състоянието, че страдащият не контролира сам живота си и може да бъде въвлечен в ситуации, с които не би могъл да се справи и така животът му ще бъде изложен на опасност.

Причини за фобията
EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
За разлика от другите фобии, агорафобията  в своята същност не е това, което  са те - страх от нещо конкретно. Обикновено фобиите се характеризират с това, че страхът при тях се формира при вида на определен обект. Някои изпитват страх от змии,  но никога не отбягват местата, където са ги срещнали.
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

видове депресия

маниакална депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

страничнш ефекти на атиидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете

Паническо разстройство:

Здраве: