EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройствоПравилно хранене                                                                                         Форум
Аминокиселини

Какво представляват аминокиселините?
Аминокиселините са градивните елементи на белтъка 
Белтъкът(протеинът) изгражда нервите и мускулите и играе важна роля във всички телесни функции. С белтъчини се сдобиваме от храната си, след което разграждаме същите тези белтъчини, за да получим аминокиселини. Това е все едно да разрушите стена. за да вземете тухлите, а после със същите тухли да изградите нова, но на мястото, където ви е нужна.
Какво унищожава аминокиселините?
Макар че повечето хора днес приемат белтъчини в обилни количества,  онова. което може би не знаете. е. че по-голямата част от тези белтъчини са неизползваеми за организма. Топлината и обработката унищожават не само основните мастни киселини, но също и аминокиселините,  като ги правят напълно безполезни като източник на протеини. Повечето белтъчини в съвременното меню произлизат от опаковани или готвени храни. Затова, макар че количеството белтъчини е внушително, организмът ни въпреки това гладува, защото приетите белтъчини са с повредена струкура или денатурирани. Организмът ни не може да използва белтъчините с увредена структура,  защото те стават неусвоими.
Както и за всичко останало. въпросът не е колко белтъчини приемаме,  а каква част от тях могат да се усвоят от клетките. Белтъчините с увредена структура не могат да се разградят както трябва. Така че може да приемате по 100 грама протеин на ден, но от всичкото това количество да са използваеми едва 15-ина грама. С остатъка все нещо трябва да се направи и обикновено организмът просто превръща останалата част от белтъчините в захари т.е. още един източник на "празни" калории. които в  крайна сметка се складират в мастните клетки.

Какво да направим, за да се спасим от недостига на основни аминокиселини?
Да ядем повече качествени усвоими белтъчини.