EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабване
АСКАРИДОЗА

Описание на аскаридоза
Детските големи глисти (аскариди) причиняват заболяване, което се нарича аскаридоза и засяга предимно детската възраст.

По външен вид аскаридите много наподобяват земните глисти. Мъжките имат дължина 15-20 см, а женските 20-40 см. Женските екземпляри могат да снесат до 200 000 яйца за 24 часа, които с изпражненията на болните се изхвърлят в почвата и там при подходящи условия (температура и влажност) в продължение на 3 седмици да 3 месеца съзряват и стават годни за заразяване. От попадналите в червата яйца се излюпват личинки, които преминават сложен път на развитие - т. нар. Миграционна фаза те проникват най-напред в малките кръвоносни съдове на червата и с кръвта се отнасят отначало в черния дроб а след това през долната празна вена достигат до дясната половина на сърцето и чрез разклоненията на белодробната артерия попадат с кръвта в белодробните алвеоли и малките бронхи. Тук те се хранят с червени кръвни телца, нарастват и започват да се придвижват по големите бронхи и трахеята към ларинкса и гърлото. Оттам заедно със слюнката и храната се поглъщат и попадат в хранопровода, стомаха и червата. В тънките черва аскаридите остават в продължение на много месеци. Това е  т. нар. ч р е в н а ф а з а в развитието на аскаридите. През тази фаза глистите израстват, завършват своето полово развитие и женските започват да снасят яйца, конто едва тогава могат да се открият в изпражненията при изследване под микроскоп.
Симптоми на аскаридоза
През време на краткотрайната начална миграционна фаза на аскаридите болестните оплаквания са крайно разнообразни:


През продължителната чревна фаза болестните прояви са леки и без доказване на яйца в изпражненията трудно може да се постави диагноза.
Разпознаване на аскаридоза

Разпознаването на чревната аскаридоза става чрез доказване на аскаридните яйца в изпражненията или откриването на глисти в червата при специално рентгеново изследване.

Предпазването от аскаридно заразяване се осъществява чрез педантична чистота на ръцете, отходните места и ранно култивиране у децата на здравни навици. Замърсените с пръст и тор плодове и зеленчуци трябва грижливо да се измиват със сапун и да се заливат с вряла вода.

проф.Бр.БратановАскаридоза

Ентеробиоза

Трихоцефалоза

Трихинелоза

Тендиози

Кучешка тения

Токсоплазмоза
Паразитни болести