EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Паническо разстройство:

Здраве:
Описание на бронхиалната астма
Бронхиалната астма е алергично заболяване. Първоначално се поява внезапен задух, по-късно преминава в кашлица и освобождаване на храчки. Появява се при хора свръхчувствителни към различни вещества от растителен и животински произход - цветен прашец, цвят от дървета, брашно от житни култури, пера и пух от птици, косми от животни, различни храни (яйца, мляко, риба, хайвер и др.). Други болни са свръхчувствителни към някои бактерии и продуктите на тяхната жизнена дейност. Съществува алергия и към медикаменти.
Промените в атмосферните условия - студ, влага, мъгла и пр., също могат да предизвикат алергични реакции от типа на бронхиалната астма.
Как протича бронхиалната астма?
 При бронхиалната астма мускулатурата на бронхите се свива, лигавицата набъбва. Увеличава се отделянето на секрет от бронхиалните жлези. Дишането започва да страда, тъй като въздухът не може да влиза и излиза безпрепятствено. Най-типичното за бронхиалната астма е пристъпът от задух, който настъпва най-често внезапно нощно време. Болният се събужда от сън поради силен, едва поносим задух. Недостигът на въздух го кapa да отваря прозореца. Болният не може да легне в хоризонтално положение, а заема седнало положение. Особено мъчително е издишването. Болният е с променен вид, уплашен, изпотен. Дишането му е бавно и шумно, понякога се чуват дори от разстояние свиркащи и хъркащи хрипове. Пристъпът от задух може да продължи минута или часове, а понякога и дни (асматичен статус). Към края на пристъпа болният започва да кашля и да вади храчки. Астматичният пристъп може да се повтаря през различни интервали.
Причинители на бронхиалната астма
 Пристъпите могат да имат сезонен характер и в такива случаи се дължат на вещества, които са характерни за този сезон, напр. прашец от цветя или дървета. Ако в този сезон болният смени мястото на пребиваването си, пристъпите могат да спрат изведнъж и без лечение. 
Лечение на бронхиалната астма
Съществуват много средства, както за прекратяване на пристъпите на бронхиална астма, така и за лечение на болните между пристъпите, също така и  за тяхното предотвратяване. Опитите за предотвратяването на пристъпите не винаги са успешни, както не винаги е лесно да се прекрати бързо един тежък астматичен пристъп. Особено полезно е, ако болният сам установи причината (алергена) за появата на пристъпа. Тогава задачата е улеснена - болният трябва да избягва контакт със заподозряното вещество.Използват се и методи, които намаляват чувствителността на организма към това вещество и правят възможен контактът с алергена без поява на астматични пристъпи.Трудностите са в това, че болните от бронхиална астма не са чувствителни само към един алерген, а към много. В та-кива случаи е правилно да се потърси помощта на лекар алерголог, за да могат да се установят чрез проби алергените. 
Климатолечение на болниет от астма
При значителна част от астматично болното климатолечение дава много добри резултати. Особено подходящ за болните се оказа климатът в Югозападна България - района на Кюстендил, Сандански и Петрич. Други се повлияват добре от престой в морски курорти. Някои обаче още с пристигането си на морския бряг получават тежък пристъп, който много трудно бива овладяван.

Доц.Е.Патев


Бронхиална астма и паническо разстройство
Доста често астмата върви ръка за ръка с паническото разстройство
Ако имаш астма, възможността да развиеш паническо разстройство  е доста по-голяма, отколкото ако не страдаш от астма.
Почти при всички хора с бронхиална астма присъства и силна тревожност, депресия или пристъпи на панически атаки.Причината е в силно стресиращия фактор на астматичните пирстъпи, които са силно животозастрашаващи и отключват паническите атаки.бронхит

трахеит
Астма.Бронхиална астма
 
При какви обстоятелства настъпва астматичния пристъп?Как да го избягваме и как да се справяме с него?
Бронхиална астма може да причини паническо разстройство


Заболявания на дихателната система