EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Видове кожни заболявания на новороденото

И н т е р т р и г о т о (запарването, подсичането) представлява зачервяване с лек оток на кожата на местата, където има запарване - кожните гънки на шията, под мишниците, слабините и седалищата. В по-тежките случаи кожата става влажна, със свличане на повърхностния слой на някои места и понякога с поява на точици кръв. Подсичането е по-често у деца с нежна, чувствителна кажа, с изразена склонност към кожни възпаления. От значение е и недостатъчната хигиена, нередовното къпане и подсушаване. Благоприятни условия за запарване и подсичане създават полиетиленовите непромокаеми гащички, които улесняват майката, но влошават хигиената на детската кожа. Към възпалението може да се добави действието на микроорганизми или гъбички. Лечението на интертригото изисква добра хигиена, оставяне на детето голичко за няколко минути при всяко подсушаване, да се проветрява кожата, мазане на подсечените места с бадемово или маслиново масло. При по-тежки случаи -се обърнете към лекаря, който ще ви предпише подходящо мазило. Важно е да не допускате появата на интертригото, като опазвате добра хигиена и подсушавате често кърмачета. Ако обувате бебета в найлонови непромокаеми гащички - изхвърлете ги.
М и л а р и я т а (просеницата) представлява малки, колкото просено зърно мехурчета в изходните канали на потните жлези. Мехурчетата са с бистро съдържание, но след инфектирането стават бели или жълти, със зачервена кожа. Те са резултат от претопляне на бебето - отглеждане при стайна температура над 22 градуса, повиване с много пелени. Ако не се премахнат условията за претопляне, малките гнойни мехурчета могат да нараснат и да се развие тежка гнойна заболяване на кожата.
Е п и д е м и ч е н   п е м ф и гу с  е заболяване, при което се образуват гнойни мехури, достигащи на големина от детски нокът до монета от 2 стотинки. Мехурите се появяват най-често в областта на кожните гънки, но могат да обхванат цялото тяло и лицето. Мехурите са пълни с жълтеникава гнойна материя, в която се намират причинителите - стафилококи. Заразата може да се получи още в родилния дом (при лоши санитарно хигиенни условия) или в къщи. Особено опасност представляват възрастни или деца, които имат гнойни възпаления по кожата. Пемфигусът е тежка и опасна инфекция. Заболялото дете трябва да бъде незабавно настанено в болница, като до приемането му в болницата се преустановява къпането, за да не се разнесе заразата по цялата кажа. В някои случаи инфекцията прониква и в по-дълбоките слоеве на кожата, където се образуват гнойници, подобни на циреи. И в тези случаи се налага лекарска помощ.

проф.Хр.Михов
Кожни заболявания на новороденото
Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум