EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

Продължителност на кърменето
Природата е отредила при бозайниците след раждането   майката да храни своята ражба с кърмата си. Малкото може да остане без майчино мляко след различен период от време за различните животински видове. При човека кърменто трябва да продължи цяла година, но не по-малко от 6 месеца. Всяка майка може да кърми, стига да желае. Количеството кърма постепенно нараства с увеличаване възрастта, на бебето. Все пак ние въвеждаме в храненето на детето някои нови храни, за да го подготвим за отбиване, от една страна, а от друга, за да внесем в организма му някои соли и витамини.

Плодови  сококве

Бебетата ги приемат и понасят още през втория - третия месец след раждането.Подбирайте ги според -сезона - сокове от домати, череши, вишни, ябълки, моркови, кайсии, праскови и др. Предпочитайте киселите сокове, тъй като те улесняват усвояването на калциевите соли и допринасят за опазване на детето от заболяване от рахит. Избягвайте само гроздовия сок за малки бебета, защото с богатото си съдържание на глюкоза може да предизвика разстройства. Ягодовият сок също трябва да се избягва, ако бебето веднъж е показало непоносимост към него с поява на обриви. Започнете даването на сокове с 5-10 грама дневно и ако детето ги понася добре, увеличете постепенно количеството до 50 грама. Някои деца понасят дори 100 грама, давани на два пъти. Фабрично приготвените плодови пюрета заместват прекрасно плодовите сокове. Те са така фино смлени, че се понасят добре още през втория месец от раждането, макар производителя да ги препоръчва за консумация едва след 3-месечна възраст. Те са с гарантирана стерилност, приготвени от разнообразни плодове и с добавка на витамин С. Когато бебето навърши 4 месеца, опитайте да му дадете цял настърган плод - ябълки, домати, череши, кайсии, праскови. Повечето от децата ги поемат добре, стига да са фино настъргани или пасирани през цедка. Поносимостта по правило е добра. Не се тревожете, ако бебето изхожда някои плодове в непроменен вид - то е усвоило това, което му е необходимо. Не забравяйте обаче, че независимо от плодовете през горещите дни бебето има нужда от допълнително количество вода дo 100-150 грама дневно според желанието му.
проф.Хр. Михов


Заб. Статията е само  за ваша информация. Тя не представлява медицински съвет или ръководство за правилно хранене, което трябва да спазвате. Само вашият лекар-специалист може да определи какво е най-добро за вашето бебе!

ПРОЧЕТЕТЕ И ДРУГО МНЕНИЕ!Колко често трябва да храня бебето?
Повечето експерти са съгласни, че не трябва да се слага константен график за харненето. Хранете бебето на всеки два-три  часа или когато вашето бебе е гладно. Докато вашето бебе достигне около 4,5/10 кг, то вероятно ще се нужда  от 30-90 мл за хранене. Не го насилвайте за повече, отколкото иска да яде. Вашият педиатър ще ви посъветва за точния режим.
Трябва ли да стерилизирате бутилката за хранене?
Преди първата употреба и при нови шишета и биберони, стерилизацията е задължителна. Изварявате ги за 10 минути, за да се стерилизират или използвате специален разтвор.
Как да приготвя готовата формула  мляко?
Следвайте инструкциите, които са посочени на пакета. Използвайте преварена вода, която предварително сте оставили да се охлади.Напълнете бутилката с маркираното ниво. Отмерете необходимото количество с  мерителната лъжичка, която съпровожда пакета.Не препълвайте.
Поставете млякото в бутилката с вода. Поставете биберона и разклатете добре. Не се изкушавайте да прибавяте допълнително мляко на прах, защото можете да навредите на бебето.
Как да направя така, че детето ми да се чувства добре и удобно, докато  поглъща  млякото?
Ако детето издава много звуци, докато поглъща млякото, то вероятно поглъща доста въздух.За да помогнете на детето да не поглъща много въздух, то то направете, така че да държите бутилката под 45 градуса.
Винаги се консултирайте с вашия педиатър, когато имате съмнения относно правилността на онова, което вършите или онова, от което се нуждае бебето ви!
КАК ДА ХРАНИМ КЪРМАЧЕТО
Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум