EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved


за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

Тиреотоксикоза

Гуша.Струма.Гушавост

Диабет

Безвкусен диабет

Болест на Иценко-Къшинг
Болести на жлезите с вътрешна секреция

Описание на безвкусен диабет
Безвкусният диабет е заболяване, което се дължи на нарушения в регулационните механизми на водната обмяна, при които настъпват полиурия и полидипсия. Освен като самостоятелно заболяване този синдром се среща при някои други хипофизни заболявания.
Причини за безвкусен диабет
Регулацията на водната обмяна е извънредно сложна. Така нарушенията във водната обмяна могат да настъпят поради: 1) липса на адиуретин; 2) нарушения в хипоталамичните центрове и проводните пътища; 3) централно нарушение на хормоналното равновесие; 4) заболявания на други инкреторни жлези.
Форми на безвкусния диабет
Идиопатичната  форма на безвкусния диабет, която се среща у млади, сe дължи на психични травми, енцефаломенингити, атеросклероза или други съдови поражения, травми и др. У млади хора липсват органични поражения, а е налице само психична лабилност.
Органичната форма на безвкусния диабет е вторичен синдром и се дължи на процеси, които водят до нарушения на целостта на хипофизата - тумори, туберкулоза, сифилис, дистрофични изменения или енцефалити, фрактури на черепа и др.
Съществуват форми на непроявен, латентен безвкусен диабет, които се проявяват при хиперфункция, било на щитовидната жлеза, било на кората на надбъбреците,било при някои белодробни заболявания или рефлексно повлияване на диурезата от други причини.
Диагноза на безвкусен диабет
Основен симптом на заболяването е полиурията - болният отделя от 3 до 20 и повече литри урина за 24 часа. Урината е светла, с ниско относително тегло. Болният се оплаква от силна жажда­има полидипсия. Всеки опит за концентрация на урината се понася зле, тъй като диурезата не се повлиява от количеството на изпитата течност.
Диференциална диагноза
Прави се със заболявания, протичащи с полиурия.
1. Захарният диабет протича с полидипсия и полиурия. Отличава се с високото относително тегло на урината и наличността на захар в нея. Отделената урина в редки случаи надвишава 4-6 л дневно. У болния се откриват и други симптоми, подозрителни за захарна болест: сърбежи, екземи, гнойни процеси, отслабване, полифагия и др.
2. Нефросклерозата и хроничният нефрит в компенсиран стадий протичат с полиурия. Те се отличават със сравнително по-високото относително тегло на урината, с албуминурията, цилиндрурията и еритроцитурията. Кръвното налягане е повишено. Може да има азотна задръжка. В урината липсват урохром, уророзеин, уроеригрин, уробилиноген, а това води до  жълтеникавата пигментация на кожата. С полиурия протича пиелонефритът, интерстициалния нефрит, кистозни бъбреци.
3.Първичната или невропатичната полидипсия се отличава от безвкусния диабет по способността на бъбреците да  концентрира. При опит с жаждата, диурезата - в противовес на безвкусния диабет, намалява и относителното тегло може да се нормализира.

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ХИПОФИЗНАТА ЖЛЕЗА БЕЗВКУСЕН ДИАБЕТ