EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ПРИЧИНИ ЗА РОДОВИ УВРЕЖДАНИЯ
Преминаването на детето през родовите пътища не е много лесно. При по-едър плод, при  тесен таз, при някои акушерски вмешателства дететто може да получи увреждания.Полезно е майките да знаят по-често срещаните и по-леко изразените  увреждания

Кръвоизлив под надкостницата  на черепните кости се получава при 1 % от новородените. Това е хeматом (подутина) с големина на орех или  колкото яйце.Подутината е мека  и в  продължение на 2-3 седмици се разнася, по изключение  може да се вкости и да остане по-дълго време, но винаги оздравява без следа. Ясно е, че новороденото с такова увреждане се изписва от родилния дом, преди то да е изчезнало. Не предприемайте никакво притискане или масажиране, а изчакайте спокойно разнасянето на кръвоизлива.
Кръвоизлив на някои от мускулите на шията. Това увреждане може да се получи вследствие преразтягането му при оказване помощ при тежки раждания. Този кръвоизлив се открива едва през втората седмица или по-късно. По време на къпане майката опипва вретеновидно, продълговато задебеляване  отстрани на шията на бебето. То е плътно и неболезнено. Често се приема погрешно за лимфен възел. Това увреждане оздравява в продължение на седмици или месеци. Само по изключение може да доведе до леко изкривяване на шията и главата вследствие скъсяване на мускула. За да не се получи това усложнение, препоръчва се лек масаж на мускула по време на къпане. Освен това бебето се поставя да спи на страната на увреждането с възглавничка (за да се разтяга мускулът), а на здравата страна - без възглавничка.
Счупване на ключицата е често увреждане, но обикновено остава незабелязано дори от медицинския персонал. Счупване на ключицата трябва да се подозира, когато новороденото силно изписква при всяка манипулация, която е свързана с преместване на тялото, смяна на дрехи, притискане. По-късно по време на къпане, майката може да опипа удебеление на мястото на счупването. Това увреждане е съвсем невинно и преминава без последици.
Парализа на ръчичката е по-сериозна травма. Случва се често при седалищно раждане, но може да се получи и при други тежки раждания. Дължи се на преразтягане  до скъсване на  на нервните влакна на раменния сплит.Парализата се забелязва още от първия ден след раждането: бебето  не движи в рамото засегната ръчичка , а в по-тежките случаи не може да движи ръката и в китката и пръстите.Такива деца се задържат за лечение в болницата. Най-леките степени обаче могат да се открият в къщи - майката забелязва по-слаби движения в едната ръчичка. В такъв случай тя трябва да се обади  на детския лекар. Няма място за тревога, защото тези леки форми оздравяват за няколко седмици без следа.

проф.Хр.Михов

РОДОВИ УВРЕЖДАНИЯ
Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум