EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
начало
Алергични заболявания
Безплодие
Бъбречни болести
Грип
 
Болести на дихателната система
Венерически болести
Болести на жлезите
Заразни болести
Имунна система
Заболявания на нервната система
Кожни заболявания
Болести на кръвната система
Менструация
Болести на очите
Болести на отделителната система
Болести на периферната нервна система
Полови болести
Болести на опорно-двигателната система
Сексуални разстройства
Болести на храносмилателната система
Хирургически болести
Уши, нос и гърло
Психично здраве
Депресия
Паническо разстройство
Описание на брадавици
Брадавиците са много разпространени кожни образувания. Те се причиняват от вируси и поради това се приемат за заразни заболявания, макар че не у всеки индивид се наблюдават брадавици и не във всяка възраст те се проявяват.
Локализиране на брадавиците
Отделните видове брадавици се появяват в точно определени области на човешкото тяло.
Видове брадавици
Различаваме следните видове брадавици:
Старческите брадавици, които се явяват в по-късна възраст, са отделен вид образувания, различни от изброените. Към групата на брадавиците някои прибавят и вродените (невусните) образувания, които нямат нищо общо с брадавиците освен по външния си вид.
Обикновените брадавици се срещат най-често. Те се появяват във всяка възраст, по-често у деца и млади хора. Разполагат се обикновено по гърба на китките, по пръстите на ръцете, по-рядко по ходилата. Народът ги нарича кокоши тръни. Те представляват кръгловати, плътни, жълтеникавосиви, сухи рогови възелчета с големина от просено до царевично зърно, с грапава повърхност. Обикновено не са болезнени (болят само, когато са разположени под нокътя). Понякога са единични или повече на брой.
Премахване на  обикновени брадавици
Премахването на брадавиците е трудно, но съществуват много начини и средства за отстраняването им. Често пъти брадавиците изчезват от само себе си. У някои хора те могат да се лекуват дори с внушение, стига болният да е дълбоко уверен в "ефикасността" на лечението. За лекуването им съществуват и много народни средства: мазане със сок от смокини, млечок и др.; налагане със счукан чесън или със сурови картофи и др., пиене на спиртна настойка от хвойна и др. Използува се изгарянето им с различни киселини: салицилова и млечна киселина, сребърен нитрат. Понякога е достатъчно да се изгори само брадавицата, която се е появила първа, за да изчезнат без лечение и останалите. Плоските брадавици се наблюдават най-често по лицето, врата и по гърба на китките на ръцете. Повърхността им е гладка, жълтеникавокафеникава и едва се надигат над нивото на кожата, като наподобяват малки петънца. Големи са до лещено зърно. Когато тези брадавици са и по лицето, оформят неприятен козметичен недостатък.
Премахване на плоски брадавици
Народът лекува плоските брадавици чрез намазване с кашица от дървесна пепел. Може да се опита и внимателно намазване с течен азот.
Островърхите брадавици се разполагат по местата, където има триене или отделяне на слуз, пот и др. - в ъглите на устата, около ноздрите, по външните полови органи (у мъже и жени) и др. При тези случаи брадавиците разрастват доста бързо, сливат се и наподобяват цветно зеле. Те са по-меки от обикновените брадавици, лесно се излющват и материята между отделните им израстъци може да се разлага и да издава неприятна миризма. Наличието на бяло течение у жените предразполага към тяхното появяване. Заразата (вирус) се предава и по полов път.
Премахване на островърхи брадавици
Отстраняват се чрез изгаряне с електричество, кюретиране след предварително замразяване.
Нишковидните брадавици се появяват сравнително по-рядко, обикновено у хора на средна възраст. Най-често са локализирани по врата и деколтето. Представляват тънки розовожълтеникави образувания с дължина няколко милиметра. Те се срещат у хора със суха кожа и понякога са многобройни. При триене от яки, шалчета може да се възпалят. Премахването на нишковидни брадавици  се извършва с електрически ток и електрокоагулация.
Възрастовите брадавици се наричат още себорейки. Те се появяват към 40-50-годишна възраст и по-правилно е да се наричат възрастови брадавици. Най-често се разполагат по гърба, но може и по други части на кожата, особено по гърдите и раменете. Обикновено са множествени. Рядко причиняват сърбеж. Възрастовите брадавици се срещат в два вида: плоски и надигнати. Плоските са с големина от лещено до грахово зърно, понякога и по-големи. Понякога се сливат, като образуват големи закръглени плаки с овална или полигонална форма и с неправилни краища. Цветът им може да бъде от светлосив, кафеникавожълт до сивкавожълт. Повърхността им  е мазна, блестяща и покрита с мазна рогова люспа. Надигнатите възрастови брадавици са с овална форма. Тяхната повърхност е неравна, подобна е на ягода или малина. Те са покрити с мръсножълтеникави рогови образувания.
Възрастовите брадавици не се израждат злокачествено и не са опасни за живота. Обикновено не се налага премахването им, понеже се намират в покритите с дрехи области на кожата. При нужда би могло да се електрокоагулират.
БРАДАВИЦИ
Kожа