EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
Ново изследване на учени от холандския университет в Маастрих сочи че, паническите атаки може би са резултат от прекалено вдишване на застоял въздух. Теорията се основава на голямата концентрация на въглероден двуокис в затворени помещения. Ако тази теория е вярна означава ли това, че всеки който е вдишал прекалено количество на въглероден двуокис ще получи панически атаки? Не, разбира се.
Доброволците били поставени в условия на повишени нива на въглероден двуокис. Те  разказали за  завишени усещания на тревога и безпокойствие. Но само толкова. Естествено, трябва да се отбележат големите различия, които съществуват между паническата атака и атаката на тревожност и разбира се, различните симптоми при двете състояния. И нещо друго. Всеки от нас изпитва понякога напрежение и паника, но това не се превръща автоматически в разстройство, било то паническо или тревожно разстройство.
   Анкетираните, страдащи от паническо разстройство,  твърдят че  завишените нива на въглероден двуокис във въздуха им носят симптоми като задушаване, трудности при дишането, притискане в гръдния кош.  Това означава, че не трябва автоматически да се определя въглеродния двуокис като причинител на паническите атаки. Може да кажем само, че той засилва определени симптоми на разстройството.
   Изпитващите панически атаки, "усещат" с носа си застоялия въздух, като автоматично го свързват с възможна проява на паническа криза и избягват подобни помещения. Любопитен е фактът, че много изследователи сочат  въглеродния двуокис като стартиращ агент в хората, изпитващи клаустрофобия - страхът от малки, затворени пространства и невъзможността да се измъкнат от там.
Всички в ежедневието сме подложени на стрес и когато изпитваме напрежение и уплаха, няколко дълбоки вдишвания и приток на свеж кислород в мозъка ни, може да поуспокои, както тялото, така и мисълта.
   Въглеродният двуокис може би засилва паническите кризи, но както ни е известно и прекаленото съдържание на кислород в кръвта предизвиква замайване и лекарите съветват тогава да се диша в шепи или в книжен плик, за да се регулират нивата на кислорода и въглеродния двуокис. Същото това замайване е характерно най-вече за откритите пространства, където  шества агорафобията. В крайна сметка ще се затвърди убеждение, че хората изпитващи панически атаки и развили паническо или друг вид разстройство, имат по-нисък праг на чувствителност  при завишени нива на кислород и въглероден двуокис. И именно прекалената  чувствително вероятно е причината за определен род панически атаки, а не въглеродния двуокис и кислорода сами по себе си.
ВИСОКИТЕ НИВА НА ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС ПРЕДИЗВИКВАТ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО?
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство
 
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
 
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
истински истории и коментари