EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

Kожа
Черни точки /комедони/
Описание на черните точки /комедони/
Названието черни точки или комедони е условна и дава представа за един чест козметичен недостатък, който придружава себореята. Черни точки маже да има и при течна, и при суха себорея, т. e. при мазна, и при суха кажа.
Причини за черни точки /комедони/
Образуването на черни точки или комедони се дължи на усилена мазна секреция. Отделената мазнина е качествено променена. Тя изпълва разширенитe отвърстия на мастните жлези, дразни епидермалните клетки, които изпълват каналчетата, примесени с мазнина, прах и др. При изстискване се получава особена белезникаво "червейче" с черна точка на върха. Черният цвят се получава не толкова от замърсяването, колкото от окисляването на роговата вещества на епидермалните клетки, които са в контакт с атмосферния кислород. Понякога черните точки са резултат на приложението на външни козметични средства върху кожата: различни кремове, неподходящи за типа кожа. При употребата на някои бои за коса съща могат да се получат черни точки вследствие навлизане на тъмната бая в разширените отвърстия на мастните жлези. Черните точки се появяват най-често по лицето, и  по челото, носа, брадичката. Комедони могат да се наблюдават и по закритите части на телата, по гърдите и гърба.
Хигиенните грижи при себорейната кожа предпазват от появата на черни точки  /комедони/
При наличността на единични комедони хигиенните грижи, доброто измиване на лицето, третирането  на кожата със спиртни разтвори, тоалетните води и пр. са достатъчни, за да се предотвратят или отстранят. Когато черните точки са по-многобройни, преди почистването им се прави парна баня или горещ влажен компрес.
Козметични манипулации при черни точки /комедони/
Комедоните се почистват най-добре със специална лъжичка с отвърстие в средата, без да се възпалява кожната тъкан. Изстискването може да се извърши и с дезинфекцирани пръсти, като се разширяват отвърстията на мастните жлези, без да се притискат техните канали, за да се избегне възпалението и запушването им, което маже да доведе да появата на младежки пъпки. При мазна кажа след отстраняването на черните точки кожата непременно трябва да -се изтрие с някаква дезинфекцираща течност. За по-лесното отстраняване - на комедоните  при парната баня маже да се приложат солени процедури. При мазна кожа лицето се обтрива със сапунена пяна, която е посолена с готварска сол. Ако кожата е суха и има черни точки, необходимо е преди солената процедура тя да се намаже с някой мазен крем или масла. Почистването на черните точки не трябва да става, по-често от 2-3 пъти на месеца, за да се избегне раздразването на кожата.