EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
стрес разстройство
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
странични ефекти на антидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
съзнание и паническо разстройство
Съзнание и паническо разстройство
Определение за съзнание
Съзнание във философски смисъл означава способността да се възпроизвежда околния свят. То се определя като дадени механизми и подходи, отговорни за това възпроизвеждане.
Вие сте това, което мислите! А не това, което другите мислят за вас! Истината за вас се крие във вашата душа, а не в душите на останалите хора. С останалите хора вие си взаимодействате, но изживяването на сътвореното се ражда във вашия собствен свят. Затова и хората трудно могат да влязат в душата на другия и да разгадаят онова, което се случва там. Такава е причината и за тайнствеността на паническото разстройство.
Тежките форми на паническото разстройство се дължат повече на незнанието и непознаването на проблемите, свързани с него.Състоянието хронифицира поради неправилно лечение и отношение към човешката болка като цяло в обществото.
Съзнанието и възприятие на околния свят при паническо разстройство
Една мисъл, породена от външен фактор може да ви разтревожи много повече от необходимото. Вие възприемате всичко доста по-силно от останалите. Тук е проблемът. Вие хващате и най-малкия детайл в заобикалящия свят и всяка промяна в него може да ви притесни. За другите тази промяна може да остане незабележима.А вие откривате всяка смяна в реда и последователността на нещата. Другите приемат тези промените за незначителни.
Съзнание и отношение към собствения проблем при паническо разстройство
Извадки от вашите писма:
"Докторът ми каза, че аз ще получавам панически атаки до края на живота си!"- М.Н.
Съвет от "Европея" :  Свържете се с друг доктор, който разбира паническите  атаки и агорафобията. И продължавайте да се интересувате от последните изследвания в областта на тревожните разстройства.
Извадки от вашите  писма:
"Моят съсед има паническо разстройство от 28 години. Само като си помисля и че мен ме очаква същото изпадам в ужас!" -Г.Р.
Съвет от "Европея" : Прочетете изследванията направени от началото на 1990 година до наши дни.В тези изследвания ще намерите не само подкрепа, но истинска помощ, как да се справите с паническите атаки.
Така по лесно ще разберете, че паническото разстройство е състояние, на което може да се въздейства.
Съзнание и лекарствата като опит да се промени силата на възприятието при паническо разстройство
Извадки от вашите писма:
"Моля ви, помогнете ми, защото не искам да бъда дрогиран с 5-6 лекарства наведнъж"-С.Х.
Съвет от "Европея": Ако говорим само за паническо разстройство с или без агорафобия, тези 5-6 лекарства са твърде много. Някои специалисти твърдят, че на първо място за справяне с паническото разстройство, социална фобия и генерализирана тревожност са анксиолитиците - лекарства, елиминиращи страха. Имайте пред вид, че всеки човек е различен и това е причината лекарствата да му влияят по различен начин. Затова се консултирайте с вашия лекуващ лекар, но потърсете такъв, който специализира в тревожните разстройства.
Способностите за силно възприятие, понякога предизвикват страх от това, че всичко това не е в реда на нормалните неща, които се случват в живота.Тези възприятия не трябва да се потушават с лекарства. Обект на внимание единствено трябва да бъдат последващите емоции т.е. тревожността и страха.
Съзнание и усещането за неразбиране при паническото разстройство
Извадки от писмата ви:
"Няма терапевт, който да разбира, какво усещам по време на паническите атаки. Вече започнах да свиквам с мисълта, че ще ги получавам цял живот"-М.Г.
Съвет от "Европея": Разбирането на паническото разстройство, неговия произход и развитие може да бъде трудна работа. Но потърсете, все пак терапевт, който знае, какво се случва по време на паническите атаки.  Малко известен фактът, че  в другите области на психологията е  по-лесно да се обучи специалист, да речем, в областта на депресивните разстройства, защото всеки един от нас поне веднъж през живота си е изпадал в това състояние. И затова на терапевтите им е много по-лесно да разберат болката, която изпитват техните пациенти, преживяващи депресия. Не са много терапевтите, обаче, които са имали паническо разстройство или пък са имали тревожни разстройства!
Много е трудно да обясним на хора, които не са преживели паническа атака, какво точно се изпитва по време на панически пристъп.
Затова, най-доброто за вас е специалист, който е имал подобни проблеми, както вашите.
Извадки от вашите писма:
"Докато бях в болница, специалистите ми обясняваха, че причината е в главата ми.И се учудваха, че аз точно не ги разбирам, какво искат да ми кажат. Дали това означава, че аз съм луд?" - К.А.
Съвет от "Европея" : Абсолютно - не! Нито един с паническо разстройство не е полудял. Хората изживяващи паническите разстройства са прекалено свързани с реалността и осъзнават проблема си, докато психотичните хора са извън  реалността и не могат да осъзнаят, че имат проблем.
Когато са ви казали в болницата, че всичко е в главата Ви, са имали пред вид, че всичко, което ви притеснява се случва като физически симптоми в главата ви. Но там са били длъжни да Ви препоръчат специалисти, които да Ви окажат компетентна помощ.
Вашето съзнание е силно свързано с действителността.
Хората, изпитващи паническо разстройство имат изключително силно възприятие на това, което се случва около тях.Това ги прави свръхсензитивни.Това не означава, че трябва да се обучават в намаляване на сензитивността. Напротив. Тя ще им помага много в справянето с различни ситуации. Това, което трябва да направят хората, изпитващи панически атаки, е да се научат да управляват своята чувствителност, а не своето съзнание.