EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
начало
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
Какво е дентална фобия или страх от зъболекар?
 
Дентална фобия или страх от зъболекар е ирационален страх. Денталната фобия, предизвиква поведение, избягващо ситуациите, водещи до силен страх - в случая ситуации, свързани със зъбите и тяхното лечение. Тя може да съществува успоредно с паническо разстройство, агорафобия и др.
Когато  някой  е подложен на подобна ситуация, той реагира с пристъп на паника.
Фобиите предизвикват отбягващи поведения към застрашаващата   среда. Хората, които изпитват дентална фобия, прекарват часове в мисли, свързани с техните зъби или зъболекари, представяйки си ситуациите на лечебния процес. Както и обратното поведение е широко разпространено, а именно -  ежедневие, изпъстрено със ситуации, при които, изпитващият дентална фобия се мъчи да не мисли за случаи, свързани със зъби и тяхното лечение.
Всяка реклама, отнасяща  се до пасти за зъби или стоматологични атрибути, предизвикват сериозни пристъпи на страх.
Изследванията сочат, че денталната фобия е по-широко разпространена в средите, където са се проявили други тревожни разстройства като  общо тревожно разстройство, паническо разстройство, агорафобиядепресивно разстройство и т.н.
Изследванията показват, че 20 процента от страдащите от дентална фобия имат и друг вид тревожно разстройство. Денталната фобия няма точно изразени симптоми, хората страдащи от тази фобия посочват различни видове симтоми, които са в резултат на различен травмиращ инцидент.
Каква е разликата между  дентална тревога, дентален страх и дентална фобия?
Дентална тревога е  реакция срещу неизвестна опасност. Тревогата е широко разпространена. И хората изпитват различни нива на тревога, особено, когато на тях им се налага да извършат нещо, което не са правили досега. Тук в основата на всичко стои страхът от непознатото.
Дентален страх е реакция към позната опасност. Тук обектът на страх е известен, както и резултатът. Човекът се страхува от нещо, което му се е случвало и е предизвикало неприятни симптоми. Пациентът реагира срещу лечебния процес и като отговор стартира ситуацията "Да се бия или да бягам".
Дентална фобия - това е същият страх като по-горе, но доста по-силен.При него страдащият тотално избягва застрашаващата ситуация, за да не предизвика  реакцията " Да се бия или да бягам". Тук е важно да се отбележи фактът,че при тази фобия, пациентът изпитва подобна реакция даже, когато си помисли за лечебния процес при стоматолога, без дори да присъства в кабинета  на зъболекаря.
Кои са най-честите причини за дентална фобия?
     Лош предишен опит при посещение на стоматолог - това не включва само болезнена визита, но също така и унизяващо поведение, демонстрирано към страдащия
       Насилие в миналото - дентална фобия присъства в лица, които в миналото си имат сексуално насилие, особено като деца. Физическото и емоционалното насилие от лице, което заема авторитетно положение в обществото, заедно с лоши преживявания при стоматолога, могат да бъдат също причинители на денталната фобия
       Немарлив зъболекар - това означа, стоматолог, който е причинил болка или повреда на някой зъб на страдащия. Този спомен може да поддържа едно постоянно ниво на напрежение
       Унижение - стоматологът е проявил нетактичност и се е изказал остро по отношение на зъбния статус или пък по отношение на хигиената на пациента. Забележката се оказала решаваща и пациентът се страхува да посещава зъболекар, за да не изпита отново подобно унижение.
       История на страх от зъболекар в семейството - когато едно дете е израсло в среда, където единият родител е проявявал дентална фобия, съществува реална опасност детето да изпитва същия проблем. Когато детето е заобиколено от близки и познати, които разказват ужасяващи истории за преживяванията в стоматологичния кабинет, то много лесно развива дентална фобия.
       Подготвеност - много хора  от векове се раждат готови за даден вид фобии. Те се научават бързо да изпитва фобии към змии, насекоми, фобии от игли, ножове. Всичко това се случва сякаш предавано по наследство. Гените го носят от векове и за векове, за да съхранят човешкия род.
       Посттравматичен стрес - изследванията сочат, че хора изпитали неочаквани изживявания по време на лечение, като натрапливи мисли или пък шокиращи усещания , също развиват дентална фобия
За да се намали интензивността на страха и пристъпите на паника при дентална фобия е необходимо сътрудничество между стоматологът и  пациентът. Важно е зъболекарят не само да е добър специалист, но и отличен психолог. Това е и начинът да бъде решен проблемът. Стоматологът е покрит с ореол на страха при доста хора и справянето с проблемът би имало добър изход единствено и само, ако пациентът има възможност да разговаря със своя лекар, не само на стоматологичния стол, а и на място, където той не би имал подчинена роля, каквато доста често пациентите изпитват, докато са на стола, а техният стоматолог се е надвесил над тях.
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
 
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
Зъби                                                            ФОРУМ
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com