Деперсонализация и дереализация, известни още като дисоциация
деперсонализация
Деперсонализацията и дереализацията докарват едни от най-напрегнатите страхови изживявания.Усещането за нереалност, сякаш си извън твоето тяло и наблюдаваш нещата от страна, е твърде изтощително и дори шокиращо. Дереализацията и деперсонализация  са известни под общото наименование дисоциация.
Симптоми
За чувство на  дереализация  говорим, когато:
За чувство на деперсонализация говорим, когато изпитвате:
Други:
    Има усещания, които също биха могли да ви се сторят странни и твърде объркващи. Ето някои от тях.
Състоянието на дисоциация стои в основата на паническото разстройство и най-вече -  дисоциацията е в основата на възприятието за загуба на контрол и полудяване.
Много хора споделят, че първо изпитват деперсонализация или дереализация  и в резултат получават  паническата атака.
Интересно е да се отбележи, че усещането за деперсонализация и дереализация са най-често спонтанно явяващи се симптоми при паническите атаки.
Доста изследвания показват, че много от нас, притежават способности да се  дисоциират като изпадат в транс   за секунди. Тези, които страдат от паническо разстройство не съзнават това и получават паническа атака веднага, когато изпитат това гранично състояние на дисоциация.
Изследванията показват, че хората могат да изпитат първоначално нещо подобно на: електрически шок, топла вълна или изтръпване - в  граничното състояние, предшестващо дисоциацията. Симптомите, които се изживяват по време на дисоциацията, също трябва да се добавят към страха, че умираме или се разболяваме. Тези симптоми стартират  развитието на паниката.
Други свидетелства показват, че много хора, могат да изпитат замайване, като резултат от дисоциацията. Някои, изпитващи дисоциация, се събуждат от сън с панически атаки.
Изследванията показват, че паническите атаки се случват, при смяна на съзнанието ни, когато ние заспиваме или преминаваме от състояние на полусън в състояние на дълбок сън или пък, когато отново се връщаме в полусън.  Промяната на съзнание по време на сън, наподобява това, което ние изпитваме по време на дисоциацията през деня.
Някои хора се притесняват от своите способности да се дисоциират, други - не. Някои хора осъзнават, че са изпаднали в състояние на транс, но не разпознават, че по-дълбокото изживяване на транс, води до състояние дисоциация.
Един от най-лесните начини, довеждащ до транс  е, когато релаксираме или пък,  когато съзерцаваме през прозореца, гледаме телевизия, четем книги,  работим с компютър, когато разговаряме с някой. Флуоресцентната светлина може да  стартира  състоянието ни на транс, също така, както нашето вътрешно вглъбяване.  Ние изпадаме толкова повече в транс, колкото повече съумеем да потънем сами в себе си.Затова страдащият от паника, възприема, че страхът се явява без причина, именно в споменатите моменти, когато той се чувства спокоен и отпуснат и дисоциацията го изненадва. Тази изненада предизвиква страх.
дереализация
деперсонализация
дереализация
EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
начало
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
видове депресия
маниакална депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
стрес разстройство
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
 
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
Паническо разстройство:
Здраве: