EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабване
ДЕПРЕСИЯ. Маниакална депресия
Какво представлява маниакалната депресия?
Маниакалната депресия е известна също така с наименованието биполярно разстройство. Маниакалната депресия е много сериозно заболяване на мозъка, свързано с екстремни промени в настроението, структурата, функцията и поведението.Преди години тази форма на депресия беше окачествявана като заболяване на известни хора - артисти и музиканти. Сега обаче се смята, че има много съвсем обикновени хора, които страдат от това заболяване. Възможно е, един екстремен период на маниакална депресия да доведе дори и до самоубийство.
Кога се появява маниакалната депресия?
Маниакалната депресия стартира по време на началните години на юношеството, но са известни и случаи, когато тя се появява в детството. Епизодите се сменят един с друг. Маниакалната фаза минава в депресивна, а съществува и такава, която бързо сменя единият период с друг. Някои изследователи посочват само два депресивни епизоди - епизод на мания и епизод на депресия. При маниината фаза  се наблюдава еуфорично настроение, при която фаза едва ли не всичко е възможно.При депресивния период пациентът е потиснат угрижен и обзет от безнадеждност. Изследователите посочват,че е възможно и наличието на третия период, където двата се редуват с голяма бързина.Този период е най-трудно доказуем.
Признаци и симптоми по време на манииен период.
Признаци и симптоми, които настъпват по време на депресивен епизод
Мисли за самоубийство
В началото на заболяването пациентите се чувстват добре и успяват да овладеят пристъпите. Постепенно обаче, те започват да губят контрол над себе си.Много хора с маниакална депресия изпитват и психоза с типични симптоми като халюцинации и заблуди.
Лечение на маниакална депресия
Тези пациенти се повлияват добре като приемат медикаменти, които стабилизират настроението им. Те облекчават симптомите си чрез използване на лекарства като литий, или антипсихотични медикаменти, дават се и различни бензодиазепинови препарати.
Не трябва да се пропуска и психотерапията  и поведенческата терапия, която облекчава състоянието на хората с маниакална депресия.