EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
Непрекъснато се терзаете какво става с вас и вашия организъм. Преди сте лягали и веднага сте заспивали. Сега е необходимо повече от 1-2 часа да се въртите в леглото преди да заспите. А понякога това не става и осъмвате с широко отворени очи. Сънят и сънуването е нормален процес, протичащ в мозъчните клетки. Този процес е известен като подтискане или задържане. Сънят предпазва човешката нервна клетка от изтощение.
За да заспите е необходимо да са налице явленията възбуда и подтискане.При преминаване през фазата  на непълно заспиване и непълно събуждане, нервните клетки могат да реагират парадоксално и ултрапарадоксално. Какво означава това? Това означава, че съвсем слаби дразнители могат да бъдат възприемани като много силни. Например, ако докосвате с босия си крак  вълнената грапава повърхност на одеялото, то тя може да бъде възприета като  бодлив пясък, които се забива в тялото / парадоксална реакция/ или че в крака ви се забива нож /ултрапарадоксална/. В този момент могат да изникнат от паметовите структури на мозъка забравени случки и образи, които се подреждат по определен механизъм и да се формират различни съновидения.
Нормалният сън обикновено е с кратки преходни състояния и сънищата  не се запомнят. Но когато този цикъл е нарушен, се стига до два основни типа засягане на човешкия сън. Те са:
Безсъние - включва засегнато заспиване, засегнато събуждане, както и засягане на продължителността, дълбочината и равномерността на съня.
Засягане на бодърстването - Ненормално по честота заспиване  в различни периоди на денонощието, с краткотраен или удължен сън.
  Първият вариант е доста често срещан, вторият по-рядко засяга човешкия организъм.
     При първият вариант разглеждаме изгубения рефлекс на заспиване. Повечето хора знаят какво значи да се въртиш в леглото и да не можеш да заспиш, но когато това се повтаря всеки ден, очакването на съня предизвиква още по-силно напрежение. В такъв момент броенето на овце едва ли би помогнало. Много от страдащите го превръщат в своеобразен вид ритуал, който ги вкарва в порочния кръг на страх на очакването, а някои дори получават пристъпи на тревога, докато очакват настъпването на съня, други пък автоматично биват събуждани от пристъп на паника, току-що заспали. Сънят през цялата нощ е повърхностен и някои заспиват пълно едва на сутринта. Те през целия ден се чувстват изтощени и негодни за каквато и да е работа.
     Какво е необходимо да се направи, за да се преодолее тази криза в съня? На първо място, непосредствено преди сън трябва да се изразходва физическа енергия под формата на упражнения, поне половин до един час.Топлият душ или вана след гимнастиката засилват желанието за сън. Не бива да се пият силен чай или кафе 5-6 часа преди сън.
Чаша отвара от лайка или прясно мляко биха подготвили тялото за сън по един естествен механизъм. Тези от вас, които са свикнали да гледат "страшни" филми преди сън да забравят този навик и да се отдадат на една релаксираща музика или 5 - 10 минутен разговор с приятел или близък човек.
Най-важното обаче е да не допускате нарушението на съня да хронифицира. Консултирайте се с вашия лекар, който да прецени дали се нуждаете от сънотворни или от успокоителни медикаменти, за да регулирате цикъла на съня и бодърстването. Защото нередовният сън може да предизвика изтощаване на организма и развиването на депресия.
Нарушение на съня при паническо разстройство
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство
 
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
истински истории и коментари