EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2015 All rights reserved
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
епилепсия
ЕПИЛЕПСИЯ
Причините за епилепсията ся няколко. При 3-4 процента от боледуващите, епилептичният припадък има наследствен характер. При тях мозъкът притежава по-голяма склонност да образува епилептично огнище. Това е причината и да се появяват гърчове, както и характерови промени на личността и поведението.
Другата причина за появата на епилепсията са различни заболявания и увреждания на мозъка, които провокират образуването на епилептичното огнище.
Доказано е,че всяка вътрешна или външна раздраза на  мозъчните клетки, би могла да доведе до епилептичен гърч.
Заболяванията като инфекции,съдови проблеми, мозъчни тумори, боледувания още в утробата на майка, травми по време на раждането - са основните причини за появата на епилепсия.
Епилептичните припадъци биват няколко вида:
Голям епилептичен припадък
При него болният губи внезапно съзнание, с вик,  и спиране на дишането. Крайниците на тялото се изпъват последователно.Тази картина е придружена от ритмично потрепвания или гърчове на цялото тяло.
Това състоянието продължава за кратко, след което тялото се успокоява, болният започва да диша шумно, а от устата му се поява пенеста слюнка. Тя може да е окървавена, ако езикът е бил прехапан. Болният може да се изпусне по малка нужда.
След като премине припадъкът, болният се чувства отпаднал, изпитва главоболие, потиснатост, някои страдащи могат да веднага да заспят. Има случаи, когато болният става веднага на крака.
Характерно за този епилептичен припадък е, че доста болни предусещат неговата поява, като преди това изпитват различни усещания като неприятен мирис, дискомфорт или стягане в стомаха, неприятен вкус. Често пред очите на болните се появява дадена картина лице или предмет. Тези предвестници на епилептичния припадък са известни под наименованието аура. Те са изключително неприятни за болния. Интересен е фактът, че при други пък, тези изживявания са свързани с момент на много приятно изживяване, граничещ с блаженството.
Малък епилептичен припадък
При този вид епилептичен припадък, болният губи съзнание за около няколко секунди, няма гърчове, а само леко потрепване на някои мускул на лицето и пребледняване. Болният може да го получи навсякъде, може да е на улицата, на работа вкъщи. Страдащият за миг спира заниманията и след секунди продължава оттам, откъдето е спрял. А при разговор се наблюдава едно премляскване с уста и разговорът се възстановява от там, откъдето е бил прекъснат.
Известни са случаи, когато болния по време на припадъка извършва стереотипни движения като изчистване на прах по дрехите, приглаждане на нещо, мляскане и т.н.
Болните пътуват от едно място на друго, на външен вид те изглеждат съвсем нормални, но всъщност за в безсъзнание. В последствие, болният не помни нищо от тези си действия. Състоянието е известно като епилептичен транс.
Джаксънов припадък
При него болният съзнава припадъка си. При този вид епилептичен припадък, само една част от тялото на страдащия получава ритмични потрепвания - единият крак или едната половина на тялото, или пък само ръката. Времетраенето на Джаксъновия припадък е от 1 до 10 минути.
Действия с болни при епилептичен припадък
Най-важната е болният да се отстрани от близост до остри предмети вода или пък огън или нещо горещо. Необходимо е под зъбите му да се пъхне твърд предмет, за да не си прехапе езика.Главата и крайниците на болния да се придържат внимателно, в края на припадъка главата трябва леко да се извие встрани, за да се улесни започващото дишане. Това е важно действие, защото ако липсва дишане, трябва да се отвори устата на болният и да се изтегли езика, като по този начин ще се освободи входът на дихателните пътища.
Важно е да се знае, че бързата лекарска намеса може да предотврати, както усложнения, така и последващи гърчове.
Лечение на епилепсия
Лечението се извършва от невролози и психиатри.Лечението е продължително, под контрол на лекаря.
За болните е важно да знаят,че не трябва да спират внезапно лекарствата си, да не коригират сами назначените им дози, както и да не употребяват алкохол под никакъв предлог.
Съществува методика за хирургично лечение.

 
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
 
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
истински истории и коментари