EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройствоОтслабване                                                                                                                            Форум
Етапи в отслабването

Първи eтап представлява мотивацията. Как да формираме мотивация? – мотивация е нужна, за да се създаде необходимост от отслабване

Може да се опрете на лекаря и той да ви създаде мотивация, за да намалите теглото си.За целта се използват беседите, автотренингът, хипнозата и т. н. 
Методите са много, но целта е една: пациентът да бъде убеден да спазва диета. Този първи етап наистина е най-важен, тъкмо към него се връщат всички - и победителите, и претърпелите неуспех. Първите, които са постигнали поставената цел (намалили са теглото си), трябва да продължават да спазват определена диета цял живот, а за това пак е определяща мотивацията - разбирането на това колко е важно да се задържи намаленото тегло. Тези, които не са успели, по принцип след известно време пак идват при лекаря и пак се опитват да отслабнат. Колкото е по-опитен лекарят, колкото по-добре е проведен Първия етап, толкова по-малко хора претърпяват фиаско в реализирането на благите си намерения и само при безразличните, невнимателни лекари пациентите не се връщат, тъй като така и не са отслабнали. Необходими са много търпение, такт и взаимно уважение между лекар и пациент, за да се тръгне отново по пътя към оздравяването. И така, Първия етап е най-важният - това е началото на всичко. 

Втори етап – същинско намаляване на теглото
Вие започвате да пресмятате количеството калории, съдържащи се в приеманата от вас храна, и ограничавате техния прием отначало до физиологическата потребност - 2000-2200 ккал, ако преди това сте консумирали значително повече (много от пациентите съобщават, че тяхната всекидневна дажба "се оказва" 3000 ккал, 4000 ккал и т. Н. С други думи, пър¬вата стъпка е да се адаптирате към обема на нормалното хранене. След това, постепенно намалявате количеството калории - с 50-100 ккал през 7-10 дни, докато не стигнете до 1000-1400 ккал на ден. На това количество калории трябва да спрете, докато теглото ви не стане нормално. Същевременно храната следва да бъде балансирана (да има правилно съотношение между белтъчини и въглехидрати) и да съдържа достатъчно количество витамини и микроелементи. 
Изключително важна е физическата активност. Всяко движение - ходенето пеша до работа и обратно, разходките с кучето сутрин и вечер, качването по стълбите до апартамента на, с лечебна физкултура в здравни групи или на тренажора вкъщи, аеробиката, ските, кънките, футболът, плуването - всичко е добре дошло. Трябва само правилно да прецените силите си, да се посъветвате с лекар (физическите натоварвания задължително да бъдат планирани съвместно с лекаря) и да се избере този вид физическа активност, който ви е по сърце, няма да ви е в тежест, а напротив, ще предизвиква подобряване на настроението, прилив на бодрост и вяра в успеха. На този етап могат да бъдат включени физиотерапевтичните методи: масаж, душ на Шарко, подводен масаж. При необходимост може да се възползвате от помощта на специалистите по акупунктура. 
В този период е много важен психологическият комфорт, избягвайте скандалите в семейството, на работа. Позитивната нагласа също до голяма степен е залог за успех. 

Трети етап - задържане на постигнатото теглото 
Всъщност този етап продължава цял живот. 
След достигането на заветната цел - намаляването на теглото, в никакъв случай не бива да се отпуснете и да започнете да ядете всичко подред. У вас трябва да се е изработил и да е станал навик "правилният хранителен режим". Затова за изработването на този навик трябва да положи те много усилия и да отделите време през целия  етап. И така, етап 3 - това е умерено разширяване на диетата. Повече не трябва да отслабвате. Затова вместо 1000-1400 ккал ще можете да приемате 1500-1700 ккал. Уверяваме ви, че това за вас ще бъде съществено обогатяване на диетата. След 2-3 седмици разширена диета трябва да проверите теглото си. 
Възможни са три варианта: 
1.        Теглото ви продължава да се понижава, тогава може да допълните диетата с още 50-100 ккал и след 2-3 седмици отново да проверите теглото си. По правило не се налага да разширявате диетата повече от 1800-1900 ккал. 
2.        През тези 2-3 седмици теглото ви се е увеличило с 0,5-1 кг. В такъв случай трябва да се върнете към предишната диета и след като отново нормализирате теглото си, да разширите диетата си с не повече от 50-100 ккал. 
3.        Теглото ви не се е променило - това е вашият "златен стандарт" в смисъл на количеството калории за денонощие. Придържайте се завинаги към тази диета. 
Вече стана въпрос, че не може да бъде дадена еднаква рецепта за отслабване на всички страдащи от затлъстяване. Всеки може да избере сам за себе си правилния начин на отслабване.