EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved
Всеки човек живее с мисълта винаги да се чувства добре и да черпи от живота само благини. Ако човек не чувства желание да му се случват само добрини, той и не живее пълноценно и истински. Никой не се ражда с мисълта да развие паническо разстройство и страхът да бъде винаги до него.
    
      Човек чувства живота само вътре в себе си, в своята личност и затова в началото на земното си съществуване, той приема, че доброто което, той желае да му се случи, е предназначено само и единствено за неговата личност.
В първите години от живота си, по тази причина, възприема, че е единствено само той, живее истински. Съдбата на останалите хора му се струва, че е неистинска, не като неговата. Тяхната съдба, той приема само като подобие на живот, нещо нереално, и за постъпки на другите хора, той научава само от наблюдение. Живота на другите, той възприема единствено като част от условията за неговото съществуване.
Човекът не желае зло на останалите, воден само от факта, че страданията ще нарушат неговото благоденствие. Обратно, той желае добро на другите, не воден от хуманистични подбуди, а като фактор, който ще умножи благосъстоянието му.
       И вървейки по пътя, по който се достига благоденствието, той разбира, че доброто положение зависи и от доброто развитие и на другите. И докато изучава тази материя, той осъзнава, че и хората, и дори животните, имат същата представа за просперитет, както и той самият. Открива още, че и другите същества възприемат себе си като уникални, и определят своя живот за истински за разлика от живота на останалите хора.
И тук той изпитва обърканост, смут и страх. Страх, че той не е единствен и неповторим на земята.
И в този миг, човекът разбира, че и другите, за да се доберат до благото, към което и той самият се стреми, са готови да го унищожат и него, за да успеят да задържат просперитета за себе си. И с болка разбира още, че към благоденствието, към което той се стреми, ще му бъде много трудно да се добере, а ако това стане - много лесно другите могат да му го отнемат.
      Колкото повече живее, толкова човек осъзнава, че съдбата му зависи не само от него, а и от хиляди човешки съдби, взаимосвързани помежду си, повечето, от които желаят да се самоизтребят един друг. Той осъзнава, че живота не може да бъде благо, а по-скоро голямо зло. Но и още нещо, колкото по-дълго живее, толкова повече  вижда, че наслажденията стават все по-малко, а скуката, пресищанията, трудностите, страданията - все повече. В момента, в които започне  да изпитва отслабване на  силите си, да страда от  различни болести  и дори като гледа другите, как се разболяват, тяхната старост и смърт, той разбира че неговото съществуване, в което той  чувства живота си пълен, с всеки изминат час, с всяко движение  се приближава  към  своето логичното отслабване и завършек. Осъзнава също така, че животът му е изложен на хиляди случайности, изложен е на постоянните нападки на другите, борещи се като него, същества. Но той е подвластен и на логичното човешко развитие, на което не може да се въздейства и да се предотврати появата на онова състояние, когато вероятно ще се унищожи всяка възможност за благоденствие на личността. Човек вижда, че той, неговата личност, онова, в което само той чувства живота, не върши нищо освен да се бори с това, с което не можеш да се пребориш - с целия свят. Разбира, че той търси само наслаждения, които са подобни на благо и винаги завършват със страдания и иска да задържи живота, който не може да бъде задържан.
     Това, което за него е по-важно и което единствено му е нужно, това е неговата личност, но тя е тлення, а онова, което не е нужно, не е важно, е вечно борещите се и съмняващи същества. И именно този факт ще остане да живее вечно. Така че, неговият си живот, с когото той свързва цялата си дейност, се оказва нещо лъжливо и невъзможно, а животът вън, неизвестният нему живот, е единственият, истинският живот.
     Онова, което той би искал да бъде - е само той да има необходимите качества за оцеляване. Ето това свойство, той би искал да притежава. И този извод не е нещо, което се явява в моменти на черни мисли, а това е такава очевидна, несъмнена истина, че ако тази мисъл хрумне на някой поне веднъж, или другите поне веднъж му я разтълкуват, то той никога вече няма ще се отърве от нея и няма да я изтрие от съзнанието си.
Човек се страхува от факта, че не притежава свойството да иска - всички блага да се предназначени за него и кодът за оцеляването не е в неговите ръце. Сблъсъкът с исконната идея, с която се ражда и нейното опровергаване, поставят началото на много човешки страхове и нещастия.Тя слага началото и на човешката тревожност и напрежение - борбата да оцелееш в свят, настроен конкурентно и ограбващо. Празнотата, която го съпътства през целият му съзнателен живот е отнетата  увереност за неговата уникалност. Страхът става постоянен спътник, защото той осъзнава, че нищо не му е гарантирано, освен страх и борбата за преодоляване на страха.
ЧОВЕШКИЯТ СТРАХ  КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ OСНОВНОТО ПРОТИВОРЕЧИЕ НА ЖИВОТА
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство
Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство
водещи новини
видове разстройства
паническа атака
паническо разстройство
агорафобия
дисоциация
ПР и бременност
профил на ПР
сезонно разстройство
депресия
имате ли ПР
ПР и децата
ПА и двете възможности
диета при ПР
стимулант за страха
всекидневие и ПР
новини
карта на сайта
страх
психоанализа на страха
опознаване на ПР
лечение на ПР
причини за ПР
недостиг на внимание
отказ от секс
пристрастеност към секс
10 тайни на ПР
вие и вашия лекар
фибромиалгия
нарушения на съня
визия на ПР-страдащ
дентална фобия
психотерапия
натраплива невроза
клаустрофобия
социална фобия
сърдечен проблем
епилепсия
ниско самочувствие
смяна на работа
panic survivor
истински истории
близките и ПР
въпроси и отговори
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
биполярно разстройство
дислексия
как да изберем правилния психотерапевт
скала на страха
тиреотоксикоза
нощна паническа атака
бензодиазепини
гастроезофагиален рефлукс
световъртеж
алкохолизъм
бременности и антидепресанти
страничнш ефекти на атиидепресантите
аспартам
гняв
протакане
булимия
слънчев  и топлинен удар
нива на страха
шизофрения
истински истории и коментари