EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
Какво представлява страха
Голяма роля във всекидневието на човека играят неговите емоции. Страхът, както при човека, така и при животните се определя като инстинктивна реакция на потенциална опасност.
Ако направим психоанализа за причините, пораждащи страх и   потърсим отговора  на въпроса, какво е страх, ще трябва да разгледаме  биологичната същност на страха. Тогава можем да дадем точен отговор. При съществуваща опасност, определени зони от мозъка - амигдала и хипоталамуса се активират, за да контролират физическия отговор на страха. Химически вещества като адреналин и стрес хормона - кортизол, се изливат в кръвоносната система, като това изливане предизвиква определени физически реакции.
Тези реакции представляват:
Хората, които веднъж са преживяли стресиращите усещания, предизвикани от страха, добре познават началните симптоми. Те могат дори да прогнозират, кога симптомите ще настъпят, както  и да усетят, кога те ще започнат да намаляват.
Какво причинява страха?
Страхът не ни позволява да се адаптираме към околната среда. Но понякога той е и полезен. Така например, когато ви предстои да произнасяте лекция, лекият страх помага да се концентрирате и фокусирате върху детайлите и по този начин ви предпазва от провал. Този страх е приемливият страх.Той не нарушава ежедневния ритъм на живота ви. Но съществува и друг вид страх, който може да ви извади от контрол и да предизвиква ужас у вас от нещо, което не може да ви навреди. Възможно е, страхът да ескалира до нива, които ще  ви накарат да напуснете мястото и да изоставите задълженията си.
Страхът би бил неприемлив и когато вие постоянно се притеснявате за нещо, което още не се е случило. Страхът, който е ориентиран в бъдещето, е известен още като тревожност.
Дори когато дадена опасност вече е предизвикала страх, тревожността продължава да съществува, защото личността не знае, какво предстои по нататък и не може да контролира последващите събития.
Когато има наличие на отговора "да се бия или да бягам", тогава се появява и паниката. Много хора познават тази реакция и тя често (но не винаги) е обозначавана като фобия.

Паниката е внезапен физически отговор на нереалистичен, ирационален страх. Това състояние може да засегне добрата ви физическа и психическа кондиция.
За много хора страхът е отговор на реална опасност и те реагират адекватно на създалата се ситуация. Но съществува и друга причина, която поражда страха и тя обикновено е лошата адаптивност на индивида към заобикалящата среда. И тези хора реагират с тревожност, страх и панически атаки.
Страхът при децата се явява, когато те се чувстват недостатъчно защитени от своите родители. Този страх може да навреди и на физическото им здраве и да донесе проблеми в понататъшният им живот като възрастни.
След старта на опасността, в тялото се излива огромно количество глюкоза. Добра идея е след шока да изпиете нещо сладко или да хапнете бисквита.
Как да рехабилитираме страха:

Най-добри резултати в борбата със страха дава рехабилитация, която се състои в постепенно излагане на стресовия фактор или поведение, което стартира страха и напрежението.Този метод на рехабилитация е най-често прилагани и при лечението на агорафобия и паническо разстройство.


Форум за страховете
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство


За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство

Психоанализа на състоянието "страх". Рехабилитация на страха
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха
Блог за паническо разстройство
1. Страх. Агорафобия и ситуациите, при които тя предизвиква страх

2. Кои други състояния дават симптоми подобни на паническа атака

3.Цели на психотерапията.Психодрама

4.Диагностициране на паническо разстройство

5.Рискови фактори за развитие на паника


Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Форум за страховете