EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Защо се стига до забрана за кърмене
Малко са случаите, при които майката не бива да кърми: туберкулозно заболяване, тежко душевно разстройство или припадъци (представляващи опасност за детето), както и тежко общо заболяване на майката, при което кърменето би влошило състоянието й. Може да прочете някъде, че по време на менструации у кърмачката бебето става неспокойно или дори  получава леко разстройство. Тези наблюдения нямат практическо значение. Сред народа има схващане, че ако кърмачето суче от бременна майка, получава диария. И това се опровергава от практиката. Жените  на  източните народи отглеждат по няколко деца, без да прекъсват кърменето по време на новата бременност, и децата им се развиват много добре. Много такива случаи има и у нас.
Как се осигурява достатъчно кърма за бебето
Възможно ли е да осигурим достатъчно кърма за бебето? Разбира се, че е възможно. Основно средство си остава систематичното изцеждане на млякото от гърдите след всяко кърмене. Но изцеждането изисква известен опит, за да не се увреди жлезистата тъкан и да се причини мастит.
Как става изцеждането на кърма
Изцеждането може да се прави със специални млечни помпички, които се продават в аптеките. Опитът обаче показва, че най-сигурният начин ръчното изцеждане. За да не се получи увреждане, не трябва да се стиска самата жлеза, а да се изцежда млякото само от млечните каналчета, които се ,намират под тъмно пигментираната кожа около зърното. Пръстите на ръката се поставят под гърдата, а само палецът многократно и леко притиска кожата около млечното зърно. Несъмнен ефект върху млечността оказва храната на кърмачката.
Режим на хранене на кърмещата жена
Отделянето на мляко се увеличава при консумирането на храни, богати на белтъчини, въглехидрати и течности месо, риба, яйца, тестени произведения, мляко и млечни продукти, боза, компоти, безалкохолни напитки. Някои жени имат впечатление, че определена храна увеличава кърмата. Те следва да консумират свободно тази храна. Някои усещат глад и през нощта и стават да се хранят. Не се чувствайте неудобно от това. Алкохолът (под каквато и да е форма и количество) е абсолютно забранен за кърмещата майка, която милее за своето дете. Той се отделя с кърмата, така че бебето получава своя дял от погълнатия от майката алкохол. А колкото по-малко е детето, толкова по-чувствително е към алкохола. Думите на наблюдателните баби "Пийни си булка, че да ти е кротко бебето", показват, че кърмачето се опива, когато майка му консумира алкохол.

проф. Хр. Михов
Заб. Статията е само  за ваша информация. Тя не представлява медицински съвет или ръководство за правилно хранене, което трябва да спазвате. Само вашият лекар-специалист може да определи какво е най-добро за вашето бебе!
Забрана за кърмене
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум