EVROPEA
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори
Въпроси и отговори, засягащи паническото разстройство
Въпрос на  Йоана М., София
Взимам Ривотрил, страдам от паническо разстройство. Прави ми впечатление, че съм станала доса по-агресивна, отколкото бях преди. Въпросът ми е дали това може да е в резултата на бензодиазепините, които пия от известно време?
Отговаря д-р Евтимова, психиатър.
-Напълно е възможно анксиолитиците да предизвикат лека агресия като страничен ефект. Това не тряба да ви притеснява. Обърнете се към лекуващия лекар, който да проконтролира назначената доза от препарата.Възможно е да прецени, че тя е малко висока за Вас и да я намали.
Въпрос на Румен Н. Бургас:
-Възможно ли е да страдам едновременно от паническо разстройство, социална фобия и общо тревожно разстройство?
Отговаря д-р Евтимова, психиатър :
- Да и трите разстройства могат да присъстват едновременно. Разбира се, най-добре това може да бъде регистрирано от вашият психиатър. Психоаналитичната работа би Ви помогнала да осъзнаете всеки един от посочените страхове.Веднъж осъзнат като симптом и последваща реакция, неговото действие ще започне да отшумява.

Въпрос на Вики Р.,София
-Имам агорафобия от 18 години, как да се справя с нея?
Отговаря д-р Евтимова, психиатър:
-За да се справите с агорафобията се изисква време, няма да ви заблуждавам, че това може да стане за една седмица или месец. Въоръжете се с търпение и започнете да се изправяте срещу обектите на вашия страх, както един състезател на висок скок атакува дадена височина и за да я преодолее са му нужни време и тренировки, същото се отнася и за Вас. Време и "тренировки".Но не спорадични, а целенасочени и ежедневни.Използвайте лекарствата, които са Ви предписани от лекаря като своеобразна "патерица" и стартирайте тренировката.Започнете от нещото, което предизвиква най-слаб страх и продължавайте към по-големите си страхове. Паническите атаки ще намалеят, когато тялото Ви осъзнае, че дадената среда не е заплашителна за неговата цялост. Вероятно през тези 18 години сте  събрали доста обекти във Вашата "колекция", които предизикват  ужас само при мисълта за тях. Напишете ги на лист и започнете с последния страх, който сте отбелязали. И най-важното - по време на тренировките е възможно да получавате и панически атаки, но това не бива да Ви спира.Това е нормална реакция на адаптация на организма към нова среда, защото той излиза от една сравнително защитена за него среда към такава, от която той очаква заплаха. Атаките могат да продължът именно до момента, когато тялото осъзнае, че дадената среда и ситуация не е заплаха за него.

Въпрос на Милена Б.,Карлово:
-Аз похарчих огромни суми по доктори. В момента харча по псиоханалиитци.Но бих исакла да кажа, че усещанията ми не са се променили, само атаките намаляха по брой. Бихте ли ми казали, какво да направя?
Отговаря д-р Евтимова, психиатър:
-Като начало ще Ви посъветвам да не търсите непрекъснато най-добрия лекар или психотерапевт.Защото това Ви стресира допълнително.   За вас е необходимо да намерите човек, който се занимава конкретно с паническото разстройство. Преопръката ми е, намерете психоаналитик,  който е имал паническо разстройство, той най-добре ще ви помогне. Искам да ви кажа, че е много трудно да описвате паниката на човек, който не е изживявал подобно нещо през живота си. Един специалист може да изчете всички книги на свeта , писани по този въпорс и пак да не разбере, какво точно представлява паническата атака.

Въпрос на Рени П.,София:
- Последните осем години прекарах в болници, в"Бърза помощ" или в кабинети на психоаналитиците.
През цялото това време, слушах едно и също нещо - "всичко е в твоята глава", или пък друго твърдение, че имам прекалено активно въображение. След изчитането на много литература, осъзнах, че имам паническо  разстройство.
Бях изненадана и дори шокирана, защото симптомите, за които прочетох, бяха толкова точни. Учудих се, че има много хора по света, които изпитват същите симптоми като мен. Аз продължавам и сега да се притеснявам от тях, но зная, че те не са страшни и няма да ми навредят физически. Въпросът ми е - може ли да се каже, че аз съм нормален човек?
Отговаря д-р Евтимова, психиатър :
- Да, вие сте напълно здрав и нормален човек. Много пациенти с паническо разстройство, изпитват същите притеснения, като вас, относно физическото им здраве. В миналото медицинския персонал не беше достатъчно подготвен, за да обясни на болните, че става дума за панически атаки и физическото им  здраве не е застрашено. Тази ситуация започва да се променя бавно. Точното диагностициране  е първата крачка към победата над паническото разстройство.
Втората крачка  е да  потърсите  компетентна  аналитична терапия, която ще разсее мнението ви, че атаките са пагубни за вас и вашата цялост.
Когато започнете да вярвате, че паническите атаки са лъжливи, страданието ще отпусне своите прегръдки и вие ще се почувствате по-свободни и уверени.
въпроси и отговори
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство

Въпроси и отговори, засягащи паническото разстройство
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |   речник на страховете
биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

страничнш ефекти на атиидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения


истински истории и коментари