EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2008 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
водещи новини

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Истински истории на хора, преборили се с паническото разстройство


Въпроси и отговори, засягащи паническо разстройство

За роднините и близките на хората, боледуващи от паническо разстройство
Паническо разстройство:

Здраве:


Хеморагичен инсулт

Широкото разпространение на хипертоничната болест и атеросклерозата, засягащи и младата възраст, доведе до "подмладяването" на мозъчните инсулти, т. е. до появата и в млада възраст на тежките усложнения на тези две болести, изразени в мозъчен кръвоизлив или мозъчен инфаркт. Затова още в началото трябва да се каже, че на първо място се поставя въпросът за профилактиката на мозъчните инсулти чрез ранно и системно лечение на хипертоничната болест и атеросклерозата. Нарушенията в мозъчното кръвоснабдяване се проявяват в три разновидности: кръвоизлив, инфаркт на мозъчната тъкан или преходно нарушение, т. е. такова, което настъпва за много кратко време и се компенсира, без да остави трайни външни белези
Описание на хеморагичен инсулт 
Мозъчният кръвоизлив протича в две основни клинични форми - като кръвоизлив вътре в мозъчната тъкан или като кръвоизлив между меките мозъчни обвивки (т. нар. Субарахноидален кръвоизлив). В редица случаи може да има смесен мозъчно-субарахнондален кръвоизлив. Кръвоизлив в мозъчната тъкан се получава или от разкъсване на мозъчен кръвоносен съд, или от сливането на точковидни малки кръвоизливи при повишена пропускливост на съдовата стена. Най-често се получава при хипертонична болест, а по-рядко при атеросклероза, при някакво възпалително увреждане на кръвоносните съдове на мозъка (напр. от ревматизъм) или пък при някои вродени аномалии в развитието на мозъчните съдове. 
Симптоми на хеморагичен инсулт
Когато кръвоизливът  е резултат от разкъсванена съд, тогава той настъпва изведнъж, внезапно, обикновено на фона на значителна повишено кръвно налягане. Болният обикновено загубва съзнание с едновременно парализиране на едната половина на тялото. Състоянието е тежко, драматично и застрашаващо живота.
Прогнози при хеморагичен инсулт
Изходът зависи от редица фактори: 
1. От мястото на кръвоизлива - има област на мозъка, където разрушаването на мозъчната тъкан от излялата се кръв и оток на мозъка е несъвместимо с живота и заболелите загиват в първите 24 часа. В други места кръвоизливът се преживява и тежкото състояние се овладява, съзнанието  се прояснява. Постепенно парализираните крайници се раздвижват и в течение на няколко месеца се оформя по-лека или по-тежка пареза на едната ръка и единия крак, които в следващите месеци или 1-2 години при активна рехабилитация могат да се подобрят и да останат само незначителни смущения.
 2. От общото състояние на организма- на първо място на сърцето, белите дробове, бъбреци. При запазена функция на тези органи или при своевременно овладяване на настъпилите в тях усложнения през острия период на кръвоизлива възстановяването е по-бързо и по-резултатно. 
3. От навременното активно лечение в специализирано заведение. 
При сливащите се малки кръвоизливи картината е също тежка, но се развива в продължение на минути, а не мигновено. Състоянието постепенно се задълбочава, стига се до различна дълбочина на загуба на съзнание. По-нататъшното развитие е както при описаната картина на разкъсване на мозъчния съд.
Клинична картина при субарахноидалният  кръвоизлив
Субарахноидалният  кръвоизлив дава по-друга клинична картина. Заболяването започва внезапно, често при физически усилия или емоционални напрежения. 
Симптоми при субарахноидалният  кръвоизлив
Началният симптом е внезапното силно главоболие, което болните описват като удар с юмрук или тояга в тилната или челната част на главата. Обикновено веднага се усеща схващане на врата, появява се гадене и повръщане. При чистия субарахноидален кръвоизлив няма парези или парализи, а при смесения мозъчно-субарахноидален кръвоизлив описаните симптоми се придружават и от пареза на едната половина на тялото. Съзнанието може да остане запазено, но не са редки случаите на изпадане в сънливост и дори кома. При изследването на болния се установява типична картина на менингеално  дразнене - както при менингит. При лумбална пункция изтича кървава гръбначномозъчна течност. Причините за субарахнодалния кръвоизливи са най-често не нормалните разширения  на стената на артериалните съдове. Тези разширения (наречени аневризми) могат да бъдат резултат на някакво съдово заболяване (напр.хипертонична бoлест) при възпаление на съдовата стена, могат да бъдат последица от черепно мозъчни травми, а могат да бъдат и вродени. Заболяването се среща във всички възрасти. 
Доц. Р. Райчев


исхемичен мозъчен инсулт