EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

Какво представлява хлоазмата?
Разлетите тъмнокафяви петна по лицето са козметичен недостатък, който засяга изключително жените. Тези големи кафеникави петна се наричат хлоазма и се наблюдават главно при бременните жени. Обикновено след раждането се разнасят, но понякога остават дълго след това.
Причини за появата на хлоазма
Потъмняване на лицето може да се получи и при заболяване на яйчниците, на надбъбречните жлези, на черния дроб и др., а също и при тежки, продължителни и изтощителни заболявания, като туберкулоза, малария и др. Лицето може да се пигментира и вследствие продължителната употреба на тоалетни води, парфюми, есенции, тоалетни сапуни и др. (съдържащите се в тях етерични масла дразнят кожата и я пигментират) . Под въздействие на минерални масла (машинно масло, охлаждащи емулсии), бензин и други, кожата добива мръснокафеникаво оцветяване. При продължително излагане на слънце, особено в южните страни, се появяват подобни на хлоазмата кафеникави разлети петна. Потъмнява не на лицето може да се появи и след продължително боледуване от глисти. Понякога обаче причината за тези петна не може да се открие. Изглежда, че първостепенно значение има нарушената дейност на жлезите с вътрешна секреция.
Лечение на хлоазма
При лечение на пигментните петна преди всичко се лекува основното заболяване. Избелването на кафявите петна е трудна задача. Тоалетните избелващи води и маски оказват слаб ефект. Обикновено се прилагат избелващи процедури, но винаги под лекарски контрол.  Дълбоко и бързо (за 10-12 дни) излющване се практикува в някои козметични институти. Тези процедури трябва да се извършват от опитен персонал, за да се избегне напукване на  кожата. На пазара има пуснати в продажба някои кремове и течности с обезцветяващо действие на кожата. Всички външни средства за избелване трябва да се съчетават с приемане на вътрешни средства. Тъмните пента, причинени от вкарване на туш (татуировка), се отстраняват много трудно. Може да се опита оперативно лечение или лечение чрез дермабразия
Kожа
Хлоазма. Разлети пигментни петна по лицето