EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабване
Хроничен холецистит
У някои болни холелитиазата се усложнява с холецистит, при който острото възпаление постепенно намалява, но не се ликвидира.
Диагноза на хроничен холецистит. Симптоми на хроничен холецистит
Болният се оплаква от постоянна, засилваща се след хранене болка в дясното подребрие, която може да има и коликообразен характер, или тежест, кисели оригвания и парене, които минават от натриев бикарбонат. Болката се дължи, от една страна на камъка, а от друга на перихолецистита, перидуоденита и придружаващия гастрит. При случаи се палпира дълбоко, твърдо уплътнение, в областта на жлъчния мехур, а при други се палпира само болезненото плътно дъно на жлъчния мехур. Има левкоцитоза и ускорено утаяване на еритроцитите. В жлъчния сок се откриват албумин, слуз, левкоцити и бактерии. Болният прави леки повишения на температурата.От време на време при грешки в режима на храненето заболяването се изостря.
Диета при хроничен холецистит
През първата седмица на лечението болният трябва да бъде оставен на м л е ч н о - п л о д о в а   д и е т а - прясно мляко, не кисели плодове във вид на сок или пюре. След това получава обща храна, от която се изключват мазнините, пържените ястия, яйченият жълтък, киселите плодове, червените домати, спанакът, алкохолът, студените питиета. Храната трябва да бъде богата на въглехидрати, белтъчини, витамини и целулоза.


Хроничен калкулозен холецистит
Жлъчно-каменна болест

Остър калкулозен холецистит

Хроничен калкулозен холецистит

Неусложнен камък в холедоха с остра холостаза
Болести на жлъчката и черния дроб