EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Ингвинална херния /слабинна херния/


Описание на ингвиналната херния
Слабинната херния е най-разпространената и се среща в 80 % от всички хернии, най-често във възрастта между 20 и 40 години, при мъжете десет пъти повече, отколкото при жените. Честотата на заболяването се обуславя от анатомичната особеност на ингвиналната област, през която минава семенната връв при мъжа и кръглата маточна връзка при жената. Ингвиналният канал при мъжа е по-широк и по-къс (4-5 см), а при жената по-тесен и по дълъг. Всъщност това не е канал, а една цепка между мускулно-сухожилните елементи на предната коремна стена с коса посока. Вътрешният му край започва с преперитонеалния пръстен, а външният завършва с подкожния пръстен. Коремната стена в тази област от вътрешната страна образува две ямки: външна и вътрешна ямка, разделени от гънка на перитонеума, в която минават долните епигастрални съдове. Външната ямка е разположена пред преперитонеалния пръстен на ингвиналния канал, а вътрешната - пред подкожния пръстен. Херниите, които навлизат през външната ямка и преперитонеалния пръстен, минават по цялото протежение на ингвиналния канал и излизат през подкожното му отвърстие, се наричат коси, външни или индиректни, а тези, които навлизат през вътрешната ямка на перитонеума, насочват се право към подкожното му отвърстие и излизат през него, се наричат преки, вътрешни или директни ингвинални хернии.
Външна, коса, индиректна слабинна херния
Тя се среща предимно при деца и юноши и бива вродена и придобита. Вродената слабинна херния се развива  при ненавременното облитериране на влагалищния израстък на коремницата. Във втория ембрионален месец тестисът се намира в поясната област и с развитието на плода се спуска надолу, като в седмия месец достига вътрешното отвърстие на ингвиналния канал, а в момента на раждането лежи в началото на скроталната торбичка Той се спуска по образувалия се в същото време влагалищен израстък на коремницата. Израстъкът облитерира непосредствено след слизане на тестиса в скроталната торбичка или малко по-късно. Ако това не настъпи, ингвиналният канал остава отворен, в него навлизат коремните органи и се сформира вродената херния. Вродената херния при жените, макар и рядко срещаща се, има същия произход, въпреки че яйчникът слиза само до основата на матката. Придобитата слабинна херния се среща по-често от вродената. Явява се в резултат на анатомична слабост на коремната стена - по-широка и по-дълбока външна слабинна ямка и повишено вътрекоремно налягане. Херниалното съдържимо се спуска по хода на семенната връв и достига скроталната торбичка. Когато при кашляне херниалният сак се опипва в областта на преперитонеалния вътрешен пръстен, говорим за начална херния, когато се издува в пределите на ингвиналния канал - за непълна херния, ако излезе през външния, подкожния пръстен и се опипва като овален тумор - за пълна херния, а ако се намира в скротума - за скротална херния. При жените сакът, минавайки по хода на кръглата маточна връзка, се спуска в голямата срамна устна и образува лабиална херния.
Вътрешна, пряка слабинна хернuя
Тази херния се образува при преминаването на херниалния сак през вътрешната слабинна ямка и подкожния ингвинален пръстен.Среща се по-рядко от външната, явява се в напредналата възраст, често двустранно и е винаги придобита.
Симпотми при ингвинална херния
Клиничната картина на ингвиналната херния се характеризира с чувство на слабост и болки в слабинната област, ирадииращи към кръста и тестисите у мъже и големите срамни устни у жени, а понякога и със смущение в храносмилането. Изследването на болните се извършва в право положение. При индиректната слабинна херния личи подутина в ингвиналната област с продълговата, крушовидна форма и посока към скротума или големите срамни устни. Подутината се увеличава при напъни и кашляне, ингвиналният канал е разширен. При кашляне тласъчните удари при индиректната херния се предават отстрани на пръста, а при директната на върха на пръста. При директната херния туморът има обла форма, разположен е близо до медиалната линия и не се спуска в скротума, респективно в голямата срамна устна. Лечението на ингвиналната херния е оперативно


Хемороиди

Анални фистули.Парапроктит

Пролапс на правото черво.Изпадане на правото черво

Възпаление  на тестиса и неговия придатък. Орхит и епидидим

Крипторхизъм.Неспускане на тестиса в торбичката

Хидроцеле.Събиране на вода около тестиса

Варикоцеле.Разширени вени на тестиса

Увеличение на простатата

Фимоза.Парафимоза

Тумори на бъбречното легенче и пикочопровода

Тумори на пикочния мехур

Тумори на семенната жлеза

Сарком на тестиса

Карцином на тестиса

Семином на тестиса

Рак на пениса

Ингвинална херния /слабинна херния/

Бедрена херния
Хирургически болести