EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабване
Камък в холедоха. Остра чернодробна  холестаза
В редки случаи камъкът може да се загнезди в холедоха, без да се развие възпалителен процес или да се развие съвършено леко и ограничено възпаление. В тези случаи се развива остра вътречернодробна холестаза.

Основен патогенетичен момент е загнездването на камъка в холедоха и жлъчния застой. Един-два часа след запушването се установява препълване на вътречернодробните жлъчни пътища, включително на каналчетата и на капиларите вътре в лобчетата. Застоялата се жлъчка дразни химически и механично чернодробния паренхим и стените на жлъчните канали. Нерядко те се разкъсват и дават жлъчни апоплексии с последваща некроза.

Диагноза на камък в холедоха. Остра холeстаза

Както холедохолитиазата, така и холeстазата дават болка в дясното подребрие. Холостазната болка прилича на жлъчнокаменната криза. В други случаи тя е постоянна, разпъваща и се дължи на  разтягането на чернодробната капсула. Обикновено болката се засилва при продължително стоене прав, навеждане напред, дълго стоене седнал, нахранване и се излъчва към дясното рамо или плешка. Болният има лош вкус в устата, тежест след нахранване, чувство на подуване на корема. Обикновено за 24 часа се развива жълтеница, сърбеж по кожата, брадикардия, главоболие, безсъние и др. Може да има краткотрайни субфебрилни покачвания на температурата. Езикът е обложен, сух. Черният дроб се опипва почти винаги гладък, леко увеличен, болезнен. Жлъчният мехур се увеличава. Далакът се опипва много рядко.

Прогнози при холестаза
Хроничната неинфектирана вътречернодробна холостаза не всякога еволюира до същинска холостатична цироза. При камък в холедоха запушването интермитира и уврежданията на паренхима настъпва по-късно. Развитието на цирозата започва към 4-5-тата седмица и стига пълна сила към 10-12-тата седмица. През началния стадий цирозата болните се оплакват от тежест и тъпа болка в дясното подребрие, лош вкус в устата, оригване и тежест след нахранване, непоносимост  на някои храни, чувство на подуване на корема, метеоризъм. Често немотивирани диарии, запек, безсъние или сънливост, промени в характера и тягостно главоболие. Освен жълтеница по кожата се наблюда хлоазмоподобни петна, а в някои случаи адисоноподобни оцветявания ксантоми по клепачите, около основата на носа и по разгъвните повърхности на крайниците. В късните стадии се развиват повече или по-малко обширни кръвоизливи. Черният дроб се увеличава чувствително, става  твърд и слабо болезнен. Далакът също се увеличава леко.Холестаза.
Неусложнен камък в холедоха с остра холестаза
Жлъчно-каменна болест

Остър калкулозен холецистит

Хроничен калкулозен холецистит

Неусложнен камък в холедоха с остра холостаза
Болести на жлъчката и черния дроб