EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Когато майчиното мляко не достига
Състоянието, при което млякото не достига е известно като хипогалактия.Как да разберем, че млякото не е достатъчно по количество на бебето. Трябва да са на лице следните показатели.
1.        При достатъчно кърма бебето заспива още на гърдата и спи спокойно поне два часа. При недостиг на кърма то се пробужда ,скоро и плаче, докато не се дохрани. Много по-важен показател  обаче е подмокрянето на бебето. Нормално  малкото кърмаче се подмокря почти всеки час. При недохранване ще го намерите при някое от преповиванията сухо. Това означава, че на бебето не достигат течности - следователно и кърма. Често пъти гладуващите деца имат лъжлив запек - изхождат се през 1-2 дни. Но това се наблюдава не само при изкуствено хранени, а също така и при деца на майчина кърма, които добре усвояват майчиното мляко.
2.        По  големината и вида на млечната жлеза не бива да се прави извод за млечността й. Още повече се заблуждават майки, които намират млякото си за рядко и следователно недостатъчно хранително. Обикновено от гърда с достатъчно мляко след кърмене може да се изцеди още кърма. Има и начин за определяне количеството изсукана кърма. Бебето се претегля преди , и  след  кърмен три пъти на ден. Под внимание се взема средната порция  изсукано мляко, тъй като сутрешните са най-големи, а вечерните най-малки. Еднократното  претегляне на детето за определяне на изсуканото мляко, и то в следобедните часове, води до заблуждение, затова не се доверявайте на такова погрешно пресмятане. Още повече, че нуждите от кърма са индивидуални - едно бебе се задоволява с по-малко кърма. 3а друго,което малко спи и  много играе, има по-големи нужди.
3.        Прегледът на бебето е най-сигурния показател. Ако то е с тегло на  нормата или дори над нормата, то всякакви проверки на количеството  изсукана кърма са излишни. В такъв случай бебето плаче по-скоро от колики, отколкото от недохранване.
Ако пак общото заключение е, че кърмата е недостатъчна, не бързайте да добавяте квасено краве мляко и да преминете към смесено хранене. Добрата майка трябва да положи усилията за увеличаване количеството на кърмата. Най-важното е да увеличите броя на кърменията до 8-9 на денонощие, като предлагате на бебето да суче и от двете гърди на всеки  2 и половина часа. Освен това увеличете консумацията на течности боза, мляко, сокове и др. Проверете колко е наддало бебето за следващите 15 дни и ще  установите тези мерки дали са дали ефект.

Смесено хранене

Едва когато опитите да увеличите на кърмата не дадат резултат, ще се наложи да преминете към смесено хранене. В този случай след всяко кърмене.На бебето се дава допълнително количество адаптирана или разредено квасено краве мляко. Запомнете добре - дава се добавка след кърменето, а не се заменят едно или две кърмения, ката добавката се дава обезателно с лъжичка. Ако давате добавката преди кърменето или с биберон, в повечето случаи бебето скоро ще се откаже от майчината гърда, защото млякото от биберона тече лесно, а сученето от гърдата изисква усилия, опитът е показал, че повечето от случаите на преждевременно отбиване се дължат на тези две грешки, докато майките наивно заявяват, че детето им само се е отбило. Запомнете че биберонът е враг на майчиното мляко и не го използвайте, ако искате да кърмите детето си.

проф. Хр. Михов
Заб. Статията е само за ваша информация. Тя не представлява медицински съвет или ръководство как най-правилно да се грижите за бебето. Само и единствено това може да прецени и назначи вашият лекар-специалист.
Недостиг на кърма
Всичко, което е необходимо за здравето на новороденото
Особености на детското развитие
Етапи в развитието на детския организъм
Грижи за болното дете
В очакване на бебето.Грижи за бебето
Легло и стая на бебето
Физиологични особености на новороденото
Физиологична жълтеница на бебето
Физиологично спадане на теглото на бебето
Хормонална /полова/ криза на  бебето
Пъпчето на новороденото
Къпане на бебето. Тоалет на бебето
Кърмене
Затруднения при кърменето
Мастит
Забрана за кърмене
Лекарства и кърмене
Родови увреждания
Болести на пъпчето
Кожни болести на новороденото
Болести на устната кухина при новороденото
Хранене на бебето
Захранване на бебето
Брой хранения на бебето
Отбиване на бебето
Кърмене или изкуствена храна
Свободно хранене на бебето
Недостиг на кърма
Физическо развите на кърмачето
Нервно-психично развитие на кърмачето
Сънят на кърмачето
Защо плаче бебето
Плачът на болното дете
Закаляване на бебето

Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство
  Нормалният ръст на деца  от един месец до три години ще намерите тук
Форум