EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения
блог за паническо разстройство
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

БРЕМЕННОСТ
Таблица, показваща датата, когато бебето ще се раздвижи за първи път; от коя дата трябва да водите полов живот с повишено внимание; и на коя дата  ще настъпи раждането. Научете повече тук
Подготовка на гърдите за кърмене в послеродовия период
Грижата за гърдите е  много важен момент в послеродовия период на жената, тъй като майчиното мляко осигурява най-добро развитие на детето. Всяка майка е морално задължена да кърми своето дете, освен, ако съществува опасност от пренасяне на инфекция от нея върху детето или ако това е във вреда на нейното здраве (туберкулозна заболяване с риск да се влоши състоянието й, при тежки заболявания с изтощение на организма и др.). Полза от кърменето има и самата родилка тъй като дразненето на гърдите ускорява свиването на матката. Обикновено в първите 2-3 дни след раждането гърдите на родилката са меки, и отделят само коластра в незначително количество. Много често съвсем неоснователно неопитните майки се тревожат, че нямат кърма. Те не знаят, че от 3- ия ден нататък започва истинска млечна секреция. Това често се съпровожда със силно и болезнено напрягане на гърдите, придружено и с бавно покачване на температурата. През следващите 2-3 дни млечната секреция се нормализира и тези явления изчезват.
Коластра. Закърмяне на бебето
Коластрата е ценна храна за детето. Макар и в малко количество, тя трябва да се приема от него. Закърмянето става най-рано 12 часа след раждането. За първото кърмене всяка гърда се подготвя, като се измива с топла вода и сапун, след това се изтрива със спирт или се избърсва с друг дезинфекционен разтвор. По-нататък е достатъчно преди всяко кърмене зърното да се измива с памук, натопен в този разтвор. Преди да поеме детето си за кърмене, родилката трябва да бъде с прибрани в кърпа коси, с маска пред устата, с ниско изрязани нокти и добре измити свода и сапун ръце. След като изтрие ръцете си със спирт или  друг дезинфекционен разтвор, тя поема детето.
Техника на кърмене. Правилно кърмене
За да бъде кърменето резултатно, необходимо е дeтето  да захапва не само зърното, но и част от гърдата, в областта на основата му, където е тъмното оцветяване. Това е правилната техника на кърмене, която всяка родилка трябва да усвои с престояването си в родилния дом. Кърменето не може да се осъществи при плоските и вдлъбнатите зърна и при много напрегната гърда, при която от опъването и нормалното зърно става плоско. В такива Случаи добро залавяне се осигурява, когато преди кърменето гърдата се изцежда до такава степен, че зърното напълно да омекне в основата си. При закърмянето на деца, чиито майки имат плоски и вдлъбнати зърна, се изисква непременно помощта на акушерката и лекаря, докато детето започне да суче добре. За да се поддържа нормална млечна секреция, гърдата трябва да бъде изпразвана след всяко кърмене посредством изцеждане. Изцеждането може да стане с ръка или с подходяща помпа. При напукване на зърната това трябва да става само с ръка, защото помпата ги разранява повече. При едно къpмeне се дава само едната гърда, при следващото - другата. Не е позволено да се кърми едновременно и от двете гърди освен при близнаци.
Брой кърмения
Най-добре се развиват децата при седемкратно  кърменe през 3 часа, но при нужда може да се разреши от лекаря и по-често. Такова кърмене се налага при слабите и недоносени деца и при родилките с недостатъчна млечна секреция. Строго трябва да се спазва нощната пауза, която е в интерес не само за детето, но и за майката, понеже и осигурява спокоен сън. Кърмене през нощта може да се разреши само от лекаря при показания от страна на детето. При недостатъчно мляко продължителното държане на детето на гърдата излишно наранява зърното. Обикновено майките са склонни да мислят, че нямат кърма, и понякога решават да дадат на други родилки с повече мляко да кърмят децата им. Особено склонни към това са жените съc силно напрегнати гърди с цел да избягнат неприятните усещания по време на изцеждането. Това е непростима грешка от страна и на двете майки, защото не се знае коя от какво стpaдa и по такъв начин се явява опасност за пренасяне на инфекцията от една на друга и от едното дете на другото. В изключително редки случаи, и то само с разрешението на лекаря, може да се разреши да се кърми чуждо дете. Това се допуска само след като със сигурност е установено, че майката кърмачка и децата не страдат от инфекциозни или други заболявания. Кърменето през първия и втория ден не трябва да трае повече от 10 минути, тъй като млечната секреция е много оскъдна. Държането на детето на празната гърда само разранява зърното. От третия ден кърменето по правило продължава 15-20 минути.
Положение на майката при кърмене
От голямо значение също така е и положението, което майката заема по време на кърменето. Първите 2-3 дни, докато още не става, тя трябва да се обръща настрани и да създава най-удобното положение за дeтето. Без да пипа с ръце зърното, хващайки го с два пръста в основата му, тя го поставя в устата на детето. След раждането детето е много  сънливо, мъчно се буди и не суче добре. В такива случаи на помощ идва акушерката. Тя показва и обучава майката как да събужда отпуснатото и сънливо бебе. В много случаи са необходими голямо упорство и търпение от страна на майката, докато детето свикне да суче добре. През следващите дни, когато родилката вече става, кърменето се извършва в седнало положение, което дава възможност на детето да захапва зърното най-добре.
Правилно изцеждане на кърмата
До престоя си в родилното отделение (родилния дом) родилките се обучават и в правилно изцеждане на гърдите. В никакъв случай не трябва да се допуска стискане на цялата гърда, защото жлезата се наранява и може да се възпали. Изцеждането трябва да става, като се хване с два пръста гръдта в основата на зърното и последователно се натиска към гърдата и се отпуска леко, без насилие. При силно изразена болезненост на зърната  кърменето може да се преустанови за 1-2 дни. Тогава дeтето се храни с лъжичка от предварително изцедената кърма.

д-р М.Белчева
Кърмене. Закърмяне на бебето