EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
начало

видове разстройства

паническа атака

паническо разстройство

агорафобия

дисоциация

ПР и бременност

профил на ПР

сезонно разстройство

депресия

имате ли ПР

ПР и децата

ПА и двете възможности

диета при ПР

стимулант за страха

всекидневие и ПР

новини

карта на сайта

страх

психоанализа на страха

опознаване на ПР

лечение на ПР

причини за ПР

недостиг на внимание

отказ от секс

пристрастеност към секс

10 тайни на ПР

вие и вашия лекар

фибромиалгия

нарушения на съня

визия на ПР-страдащ

дентална фобия

психотерапия

натраплива невроза

стрес разстройство

клаустрофобия

социална фобия

сърдечен проблем

епилепсия

ниско самочувствие

смяна на работа

panic survivor

истински истории

близките и ПР

въпроси и отговори

биполярно разстройство

дислексия

как да изберем правилния психотерапевт

скала на страха

тиреотоксикоза

нощна паническа атака

бензодиазепини

гастроезофагиален рефлукс

световъртеж

алкохолизъм

бременности и антидепресанти

странични ефекти на антидепресантите

аспартам

гняв

протакане

булимия

слънчев  и топлинен удар

нива на страха

шизофрения

Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Паническо разстройство:

Здраве:камък в бъбрека
камък в уретрата
Камъни в бъбреците.Бъбречнокаменна болест
Описание на бъбречнокаменната болест
Едно от най-често срещаните заболявания на пикочната система е бъбречнокаменната болест, т. е. формирането на твърди, камъкоподобни образувания в бъбреците и пикочните пътища. Множество фактори играят роля за образуването на бъбречни камъни: наследственост, нарушение на обмяната на веществата, смущение във функцията на някои жлези с вътрешна секреция, инфекции на пикочните пътища, залежаване, липса на някои микроелементи в урината, осигуряващи разтворимостта на солите, прекомерна употреба на някои храни, сух и горещ климат и др. 
Видове камъни в бъбреците
По своя състав камъните могат да бъдат: уратни, оксалатни, фосфатни и смесени камъни. 
Симптоми при бъбречнокаменна болест
Най-типичен пример за камъни в бъбреците е бъбречната криза, придружена с болка. Тази болка обикновено е едностранна, понякога много силна, локализирана в кръста и често излъчваща се към съответната половина на корема и пикочния мехур. Болният може да има гадене, повръщане, подуване на корема, често уриниране, придружено от парене. Често в урината има кръв - от невидимо с просто око количество до видимо кървава урина. Към края на кризата болният нерядко изкарва с урината камъче, което трябва да се запази за лабораторен анализ. 
Начини за предпазване от образуване на камъни в бъбреците
За да се предотврати образуването на бъбречни камъни и нарастването на вече образуваните, са необходими редица профилактични и лечебни мерки. Те могат да бъдат общи и специфични. Общите мерки и се отнасят за всички видове бъбречни камъни. Те са следните: да се поемат повече течности, за да се разрежда урината; храната да е разнообразна, богата на витамини; да се избягва обилното потене, което създава предпоставки за сгъстяване на урината и образуване на камъни; да се избягва застоялият живот; да се избягват или лекуват своевременно инфекциите на пикочните пътища. Специфичните мерки съответства на вида на бъбречните камъни.
Уратни камъни. Тъй като тези камъни се образуват от пикочната киселина в кисела урина с рН между 5,2 и 5,8, най-същественото от лечебните и профилактичните мерки е системното алкализиране на урината с оглед нейното рН да бъде между 6,4 и 6,8. Това се постига с хранене с предимно млечно растителна храна. Консумацията на месо се ограничава до 2-3 пъти дневно. Трябва да се избягват животински вътрешности. Препоръчва се пиенето на негазирани минерални води с алкализиращи свойства - хисарска, горнобанска. Ако с xрaнителния и питейния режим не се постигне необходимата алкализация на урината, трябва да се приемат системно лекарства. При тези камъни се препоръчва и лечение с лимони. Системната алкализация на урината не само предотвратява образуването на уратни камъни, но може дори и да разтвори образували cе вече такива. Уратните камъни са единствените, които могат да бъдат разрушени само с лекарствени средства.
Оксалатни камъни. Тези камъни не могат да се разрушават с помощта на медикаменти. Ако се е образувал камък с диаметър по-голям от 1 см, той трябва да се отстрани оперативно. За предотвратяване образуването на камъни се препоръчва ограничаване на млечните храни, заради богатото калциево съдържание (камъните най-често са калциев оксалат). По-малко значение има ограничаването на зеленчуците, съдържащи оксалати (спанак, киселец, бобови растения, както на какаото и шоколада. За профилактика на образуването на оксалатни камъни се препоръчва системното поемане на магнезиеви соли и витамин В6. 
Фосфатни камъни. И тези камъни не могат да се разрушават с помощта на лекарства. Отстраняването им става оперативно. За да не се образуват нови камъни и да не нарастват наличните, необходимо е урината да се подкиселява системно нейното рН трябва да бъде около 6,0. Това се постига с консумацията на повече месо и пиене на подкиселаващи минерални води. Тъй като тези камъни се образуват обикновено при тежка инфекция на бъбреците и пикочните пътища, борбата с тази инфекция е от голямо значение. За да се ограничи резорбцията на фосфати в червата, се препоръчва поемането на алуминиеви препарати. Пиенето на отвари от някои билки и растения, като мечо грозде, коса от царевица, полски хвощ, дръжки от череши, лешникови черупки и др., е полезно, тъй като те разреждат урината и променят нейната киселинност. Надеждата да се разрушат оксалатните и фосфатните камъни с пиенето на отвари и билки е наивна и не е потвърдена от многото научни и клинични наблюдения.

доц.Е.Патев


камъни в бъбреците

проблеми с уринирането

нефрит.остър нефрит

нефрит. хроничен нефрит

пиелонефрит

бъбречна недостатъчност
Бъбречни болести