EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved
Мерки за избягване на прекомерното напълняване по време на бременност
Как да се избегне прекомерното напълняване на бременната, което има не само естетично, но и медицинско значение и е тясно свързано с целесъобразното хранене. През време на бременността не трябва да се приемат безразборно големи количества висококалорична храна, като масло, каймак, сладкиши и т. н. Съвсем погрешно обаче е и крайното ограничаване на храната, за да се запази фигурата колкото е възможно по-дълго време слаба и хубава. Ето защо бременната жена трябва да контролира теглото си редовно.
Колко килограма месечно трябва да се увеличава теглото на бременната?
През първите 3 месеца от бременността теглото трябва да се увеличи само с 1,5 кг. След това всеки месец увеличаването на теглото не трябва да надвишава 1 кг, като за цялата бременност в никакъв случай не трябва да бъде над 9 кг.
Какво трябва да бъде диетичното  меню на бременната?
Менюто трябва да бъде така съставено, че храната да служи за развитието на плода и да не обезформява тялото на майката. Препоръчва се зеленчуково-плодова диета с приемане на мляко, малко яйца, месо, масло. Допълнително се взимат витамини и калций, особено през първите месеци на бременността, за да се запазят зъбите на майката. Наред с черния хляб препоръчват се сокове от плодове и зеленчуци, но течностите, които се приемат, не трябва да превишават 2 литра.
Какво трябва да избягват  склонните към напълняване бременни жени?
Жените, които са склонни към напълняване, трябва да избягват мазнините и белия хляб. Не трябва да се приемат бобови храни, които подуват корема, или храни, които причиняват запек. По време на бременността задължително се избягват кафето и силният чай. Особена опасност крият алкохолът и цигарите, както за бременната, така и за плода.
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
     Бременност при
     по-възрастни
     жени

     БРЕМЕННОСТ И КОЗМЕТИКА
С колко килограма се увеличава теглото по време на бременност