EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабванеБолести на сърдечно-съдовата система
Колапс
Причини за колапс
Колапсът най-често се дължи на инфекция, интоксикация, кръвозагуба, преумора, рязка болка, наркоза, ентероптоза, продължително изправено положение,  травма, екстирпация на коремен тумор, голяма парацентереза и др. Поради парализа на вазомоторните центрове или на дисоциация в тях или в рефлексогенните зони, настъпва неправилно разпределение на кръвта в областта на спланхникуса, развива се т. нар. вътрешно кръвоизлияние. За появата на това състояние  от значение е спазмът на пръстените на хепаталните вени.
Поради отклоняването на кръв на  коремните съдове кръвооросяването на мозъка и сърцето е влошено, в резултат на което бързо настъпва сърдечна слабост, понижен съдов тонус с последващ упадък на всички жизнени функции в организма.
Диагноза на колапс
Колапсът може да настъпи внезапно или по-бавно. При инфекциозните заболявания често настъпва остър колапс във връзка с кризата или преди нея.
Симптоми на колапс
Болният лежи неподвижно, с отпуснато лице, мек и учестен пулс, повърхностно дишане. Вените са празни. Черният дроб не е увеличен, сърдечните тонове са глухи. С влошаване състоянието се развиват психични смущения до загуба на съзнанието.
Лечение на колапс
Колапсът е обратим процес, но при тежки интоксикации, увреждания на сърцето и изтощена нервна система болният може да завърши със смърт.