EVROPEA
за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    

ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
      Здраве и отслабване
Аскаридоза

Ентеробиоза

Трихоцефалоза

Трихинелоза

Тендиози

Кучешка тения

Токсоплазмоза
Паразитни болести
КУЧЕШКА ТЕНИЯ /ехинококоза/

Описание на кучешка тения
Ехинококозата е паразитоза, която при човека се обуславя от проникването и развитието в различните органи на ларвите на кучешката тения. Човекът и някои тревопасни животни са междинен, а кучето - окончателен гостоприемник на кучешката тения.
Тенията има много малки размери, съставена е от 3-4 членчета, като всяко членче съдържа 400 до 800 яйца, които след съзряването си се изхвърлят навън с изпражненията на кучето и замърсяват почва, зеленчуци и предмети. Човекът се заразява не само чрез зеленчуците и предметите, но и при пряко или косвено общуване с опаразитени кучета.

Начин на заразяване с кучешка тения
Погълнатите невидими с просто око яйца се превръщат в червата в личинки, които проникват в кръвоносните съдове и чрез тях достигат до черния дроб, белия  дроб и другите органи. Там личинките се превръщат в различни по големина ехинококови бактерии, които се изявяват с оплакванията на бавно растящ кистозен тумор.

Симптоми на кучешка тения /ехинококоза/
Ехинококовите кисти се развиват най-често в белия дроб. След това по честота следват черният дроб, мозъкът, перитонеалната кухина, костите и други органи. В много случаи началните прояви са незначителни! Кистите в белия дроб могат да се открият при случаен рентгенов преглед. Когато кистите са много големи, могат да предизвикат кръвохрачене,  силна кашлица, бодежи и др. кистите могат  да се инфектират  и да доведат до нагнояване, спукване и изхрачване на нагноилата киста.
Ехинококът в черния дроб се проявява с признаци на бавно растящ тумор,  който променя големината и формата на черния дроб и може да причини тежест в дясното подребрие. При  усложняване може да доведе до развитието на жълтеница.

Диагнозата на ехинококозата у човека е свързана с много трудности.

Най-важната предпазна мярка е избягването на контакт с кучета, които не са обезпаразитени.

проф.Бр.Братанов