EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2009 All rights reserved

за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      |   форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com

начало

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройство

Какво представляват луничките?
С какво неудоволствие девойките и младите жени през пролетта и лятото откриват, че по лицето им се появяват малки пигментирани петънца. Особено у русите и червенокосите жени под влияние на слънчевите лъчи тези лунички се, появяват по-често. Пигментните петънца обикновено имат големина на лещено зърно и са светложълти, кафеникавожълти или тъмнокафяви. Повърхността им е гладка, не се лющят и не са надигнати над нивото на кожата. Луничките могат да бъдат единични или множествени, отделно да стоят една от друга или да се сливат помежду си.
Къде се появяват луничките?
Освен по лицето те могат понякога да се появят и по кожата на ръцете и гърдите, а по-рядко по седалището и половите органи. Луничките се наблюдават у децата и младите хора и често в зрялата възраст изчезват. Не може да се счита, че представляват знaчителен козметичен недостатък. Напротив, те правят някои млади момичета по-привлекателни и интересни, затова понякога влизат в модната линия на някои жени.
Причина за появата на лунички
Луничките се дължат на бързо натрупване на кожния пигмент при излагане на силно слънце, особено през пролетта. Пред есента и зимата те избледняват и могат съвсем да изчезнат.
Мерки за предотвратяване на появата на лунички
За да се избегне тяхното появяване, необходимо е да се запази лицето от слънцето през пролетта, докато кожата още не е свикнала с ултравиолетовите лъчи, чрез широкополи шапки, кърпи, чадъри и пр. Добре запазват кожата от слънцето специалните светлиннозащитни кремове. Ако лицето ви има склонност да образува лунички, никога не трябва да излизате, без да сте поставили на лицето противослънчев крем.
Народни средства за лечение на лунички
Народно средство за запазване от лунички и избелване на лицето е киселото мляко. С него може да намазвате всяка вечер лицето си и след 20-25 минути да го измивате с хладка вода.
Други средства за лечение на лунички:
При мазна кожа и лунички за избелване може да се използува следната смес:
Приложение
Върху измитото и добре подсушено лице нанесете с памуче или тампон тази смес и ако не получите сърбеж, можете да я оставите през цялата нощ. На сутринта се измийте и напудрете.
За избелване на лунички се използва и тоалетни води с перхидрол:
Приложение
С тази течност няколко пъти на ден намазвайте луничките. Не трябва да мокрите веждите и косите (може да ги намажете предварително с вазелин или крем), защото ще ги обезцветите.

Ако тези средства се окажат недостатъчни, можете да използувате някои избелващи кремове. За избелване на луничките може да се опитат и някои избелващи маски (белтъчно-лимонена, белтъчно-перхидролова и др.).

Лунички
Kожа