EVROPEA
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени.
2007-2010 All rights reserved
за нас    |    мисия      |      новини       |      за контакти      | форум       |   речник на фобиите    |     речник на страховете
Новини и информация на английски език за паническо разстройство, агорафобия, деперсонализация и други тревожни разстройства, може да намерите на  следния линк:
www.panic.evropea.com
Болести и системи

Алергични заболявания

Безплодие

Бъбречни болести

Грип
 
Болести на дихателната система

Венерически болести

Болести на жлезите

Заразни болести

Имунна система

Заболявания на нервната система

Кожни заболявания

Болести на кръвната система

Менструация

Болести на очите

Болести на отделителната система

Болести на периферната нервна система

Полови болести

Болести на опорно-двигателната система

Сексуални разстройства

Болести на храносмилателната система

Хирургически болести

Уши, нос и гърло

Психично здраве

Депресия

Паническо разстройствоПравилно хранене                                                                                         Форум
Мастни киселини

Кои са основните мастни киселини?
Главните видове основни мастни киселини, които ни трябват ежедневно, са мастни киселини омега-З и омега-6.
Много малко от храните в съвременното меню съдържат омега-З. А е имало времена, когато в човешката храна наситените мастни киселини са били много по-малко и съотношението на мастни киселини омега-6 към омега-З е било едно към едно. Трудно е да се 
отслабне за постоянно, без да е осигурена достатъчна ежедневна дажба на качествени мастни киселини омега-З.

Омега-З помагат и на:
Защо има постоянен недостиг на омега-3?
Причината, поради която не ни достигат омега-З, е в това, че те лесно се повреждат. Прекалено излагане на топлина, слънчева светлина и кислород ги унищожава, както и повечето способи за готвене и консервиране - затова всички преработени и пакетирани храни вече не съдържат ценните мастни киселини омега-З. Повечето източници на мазнини, които приемаме, са растителни масла, месо и млечни продукти. Растителните масла се състоят предимно от преработени, с разрушена структура, неизползваеми мастни киселини омега-6, които съдържат изключително вредна форма на мазнините, наречени "трансмазнини" . Месото и млечните продукти в миналото са съдържали мазнини омега-З, но сега са предимно наситени мазнини - резултат от това, че кравите се хранят със зърно, вместо с трева.

Организмът на съвременния човек е лишен от мастни киселини омега-З,  и това вероятно се нарежда на първо място като физически стрес за тялото, което води до напълняване.
Тогава какво е решението? Не оставяйте и ден, без да получите основните си мастни киселини, особено омега-З.

Как да включим достатъчно омега -3 киселини в тялото?

-Маслото от ленено семе е много богат източник на омега-З. Използвайте го в салати и дресинги, тъй като с него не може да се готви. Лененото масло гранясва много бързо, когато е изложено на топлина, слънчева светлина или кислород. Ето защо трябва да се държи в хладилника за максимална ефективност и да се използва само върху студени храни. Мляното ленено семе е отлично, защото не само съдържа омега-З, но има и много белтъчини и фибри. Можете да купувате и предварително смляно ленено семе, но още щом се смели, маслото започва да се разваля. Затова е най-добре да купувате семената цели и да ги смилате сами в кафемелачката всяка сутрин. После ги поръсвате върху почти всичко, което ядете през деня. Можете да ги използвате дори върху десертите. Имат приятен вкус на ядки.

-Яжте повече риба, особено студено водна риба; предпочитайте риба, уловена в дивата природа пред тази от рибарници. Освен това колкото по-малко я готвите, толкова по-добре. Ако пържите риба във фритюрник, от омега-З не остава почти нищо. Независимо как я готвите, и без това трудно се запазват повече от 30 процента от полезните мазнини. Освен това ако рибата е отглеждана изкуствено, тя е по-богата на мастни киселини омега-6, отколкото на омега-3.

-Яжте органично месо и органични млечни продукти от животни, хранени на паша. Ако животните не са хранени с паша, мазнините са наситени мазнини, а не основни, затова полезните мазнини са само от животни, гледани с паша.

-Използвайте яйца. обогатени с омега-З. Това са яйца, снесени от хранени с ленено семе кокошки. Варените яйца съдържат повече неповредени омега-З от пържените, защото температурата на врящата вода е по-ниска.


Добре е освен да добавяте тези храни към менюто си всеки ден, да приемате също и пет до десет грама  омега-З под формата на капсули.
Когато приемате мастни киселини омега-З, трябва да си осиryрите и добър източник на витамин Е, защото той помага за справяне с токсичното въздействие от яденето на започнало да гранясва олио.
Нужно е да приемате всеки ден Омега-3 . Нужно е известно време, за да изчезнат последствията от години хронично гладуване за мастни киселини омега-З. За да разбере организмът ви, че омега -З вече са в изобилие и отсега нататък винаги така ще бъде. Не пропускайте нито един ден без  омега-3  киселини.