Реклама


ЕРИТРЕМИЯ
(2 votes, average 3.00 out of 5)
Здраве - Кръвна система

 

 

 

 

Какво представлява еритремия?

Еритремия представлява наличието на много високо ниво на хемоглобин в кръвта. Това може да е свидетелство за различни болестни състояния - от хронична обструктивна белодробна болест (тогава, заради намаления капацитет на белия дроб компенсаторно се увеличава хемоглобинът), до някои злокачествени заболявания на костния мозък. Затова наднорменият хемоглобин и хематокрит изискват бързо уточняване от специалист. Лечението е с кръвопускания, както и с медикаменти, намаляващи хемоглобина и еритроцитите. В противен случай могат да се развият тромбози - слепване на еритроцитите и запушвания на кръвоносни съдове в мозъка, белия дроб и другите органи. Последиците са ясни - инсулти, белодробен тромбоемболизъм и т.н.

Кога се проявява болестта еритремия?

Обикновено болеспа се появява при възраст от 40 до 60 години и засяга предимно мъжете. Прогнозата зависи от възрастта на пациента по време на диагностициране на заболяването, лечението и усложненията.

Симптоми на еритремия

В ранните стадии на болеспа симптомите обикновено не се проявяват. Но при нарастване на промените в кръвта пациентите се оплакват от главоболие и виене на свят. Другите симптоми се проявяват в зависимост от това какви

системи в организма са засегнати. Усложненията при еритремията може да се изразяват и чрез кръвоизливи.

Как се лекува еритремия?

Флебтомията (кръвопускане) може бързо да намали съдържанието на еритроцитите. Честотата и количеството на кръвопусканията зависят от степента на изразяване на еритремията. След тези процедури в организма се установява недостиг на желязо, което стабилизира произвеждането на еритроцити и намалява необходимоспа от повторно кръвопускане. При по-тежките случаи се прилагат методи на лечение, потискащи активността на костния мозък. Преди се използваше радиоактивен фосфор или противоракови лекарства, което понякога е водило до развитието на левкемия. Като подпомагащо средство може да започне лечение с натанал (продава се в аптеките, но, разбира се, след консултация с лекуващия лекар!), който се приема дълго време, поне една година непрекъснато. Друго, което се препоръчва в диетичен план, е в храната да има повече сурови зеленчуци и плодове (и особено броколи), смляно просо (сварено на каша, или само сварено и леко подсладено с мед - просото създава алкална реакция в организма, което подпомага оздравителния процес), сок от моркови (прясно изцеден - поне по 2 литра на ден), много боровинки (имат изключително високи антиоксидантни свойства), витамин С.Препоръчва се кисело мляко поне една кофичка на ден за поддържане на чревната микрофлора. Да не се приемат бял хляб, бяла захар, месо - изобщо храни, които водят до подкиселяване на средата в организма. Пушенето и алкохолът се изключват напълно.

 

 

 

В. "Здраве за всички"

 
 

Рекламни

loading...