Реклама


СЪРЦЕ. ПРЕНАПРЕГНАТО СЪРЦЕ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

Какво представлява пренапрегнато сърце? 

Пренапрегнатото състояние на сърцето и кръвообращението настъпва при големи физически и емоционални напрежения, при високо кръвно налягане, при обилно ядене или пиене на течности. По-често здравата сърдечно-съдова система се акомодира, но в някои случаи може да се развие остро отслабване на сърцето и кръвообращението, на мускулатурата на тялото и нервната система. 

Какви са последиците при пренапрегнато сърце?

Отслабването на сърдечния мускул се дължи на натрупване на пирогроздена и млечна киселина, на ацидозата в миокарда, която намалява тонуса му. Заедно с това се изтощавзт и енергетичните резерви на сърцето. В други случаи при продължително повтарящо се пренапрежение се развива хронична сърдечна слабост с дилатация и вяли контракции.

Симптоми при пренапрегнаот сърце

Клинично се установяват разширение и превъзбуда на сърцето. Болният има задух, сърцебиене и стягане в гръдния кош, което може да стигне до болка. Сърдечните тонове са глухи. При малки усилия тези симптоми се засилват. Тоя стадий на "мъртва точка" често пъти се ликвидира спонтанно, бързо, с обилно изпотяване, с изчезване на задуха и сърцебиенето. Акоо напрежението е много силно и продължително, към тези симптоми се прибавят и симптомите на инкомпенсация на кръвообращението.

 
 

Рекламни

loading...