Реклама


АРИТМИЯ.ПРЕДСЪРДНО МЪЖДЕНЕ
(1 vote, average 1.00 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

 

Симптоми на аритмия

Нарушен сърдечен ритъм и извънредни удари (екстрасисто­ли), ускорено сърцебиене (тахикардия), задъхване и страхови състояния. При забавена сърдечна дейност - под 60 уд./мин. - (брадикардия) световъртеж, слабост или припадъци.

Какви са причините за аритмия

- Смущения в обмяната на веществата (хиперфункция на

щитовидната жлеза)

- Извънредно натоварване (сърцебиене и екстрасистоли)

-Дефект на сърдечната клапа

- Стрес

-Недостиг на минерални вещества .; Други сърдечни заболявания

Кога да отидем на лекар

При проблеми със сърцето винаги търсете лекар, за да изясни причините и назначи подходящо лечение.

Домашно леченuе

Релаксация: Правете редовно упражнения за отпускане (йо­га, автогенен тренинг, медитация и др.)

Лечебен чай: Залейте 3 сл. листа от маточина с 1/4 л вряща вода, изчакайте 10 минути, прецедете и пийте на малки глътки. Лечебен мед: Приемайте 3 пъти дневно по 1 равна ч.л. га­лангалов мед (Mel Galangae, в специализираните аптеки, лек, препоръчан от Св. Хилдегард фон Бинген). Оставете меда да се разтопи върху езика.

Подходящи лекарства

Синтетични лекарства

-Всички лекарства срещу сърдечна аритмия се продават с

рецепта

Растuтелнu npenapamu

- Извлек от глог (при брадикардия)

- Екстракт от валериана (при тахикардия)

- Магнезий

-  Гранули или таблетки галангал

Допълнителни мерки

- Умерено спортуване за издръжливост

- Евентуално намаляване на теглото

Това е вредно

- Вълнение и стрес

- Прекомерно физическо натоварване

-  Употреба на алкохол и кафе

-  Пушене

Предсърдно мъждене. Какво представлява предсърдно мъждене?

Предсърдното мъждене, известно още като мъждукаща аритмия, е една от формите на нарушение на сърдечните съкращения, при която се появява учестено неритмично сърцебиене, усещане за чести тласъци и “клокочене, кипене” в гърдите, задух и болки в областта на сърцето. При мъждукащата аритмия кръвта застоява в предсърдията, което води до нейното сгъстяване. А това на свой ред - до образуване на тромби. Под въздействието на кръвта, преминаваща през сърцето, тромбът се откъсва и по сърдечносъдовата система достига мозъка. В резултат на това част от мозъчната тъкан се лишава от кислород, което предизвиква инсулт. По същия начин се стига до тромбоемболия.

Специалистите от цял свят, както и тези от нашата страна, отбелязват все по-нарастващия брой на страдащите от предсърдно мъждене. Статистиката е плашеща: 5,5 милиона са болните в световен мащаб, като 3 милиона от тях стават жертва на мозъчен удар. Само за Европа те са около 4,5 милиона, а в малка България - около 230 000. Това стана ясно по време на симпозиум, провел се в Правец преди две седмици с участието на български и международни специалисти в областта на предсърдното мъждене. Симпозиумът беше на тема “Нова ера в антикоагулацията в България”, защото бяха представени и новостите около вече утвърдената революционна терапия за профилактика на инсулт при пациенти с предсърдно мъждене.

Един от лекторите на форума, доц. Елина Трендафилова - началник на Отделението по спешна кардиология към Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница, определя предсърдното мъждене като една от трите епидемии на XXI век, наред със сърдечната недостатъчност и диабета. Доц. Трендафилова посочва тревожните цифри за нашата страна, като набляга на това, че около 50 на сто от пациентите с предсърдно мъждене са с висок риск от инсулт и се нуждаят от постоянна антикоагулантна терапия, но не я получават. Половината от тези пък, които получават такава терапия, не са дозирани адекватно и също са застрашени от коварното заболяване мозъчен удар. В крайна сметка излиза, че 75 на сто от болните с предсърдно мъждене в нашата страна са изложени на риск от инсулт. Всички тези тревожни показатели налагат търсене на нови терапевтични възможности. Добрата новина е, че вече съществуват нови орални антикоагуланти, което дава основание на специалистите да се надяват на една наистина по-адекватна и ефективна терапия на коварното заболяване.

Според проф. Георге-Андрей Дан, специален гост-лектор на симпозиума, предсърдното мъждене е епидемия, чиито случаи зачестяват поради множеството рискови фактори и застаряването на населението. По думите му новата терапия дава изключително добри резултати.

 

Симптоми, при които трябва да  потърсите спешна помощ

Това предупреждение се отнася както за самия болен, така и за неговите близки.

Слабост в ръката или крака и пълно или частично парализиране. Това са двата основни симптома.

След това идва изтръпването. Но това е много размит симптом, повечето хора със сигурност са получавали някакво изтръпване в един или друг момент. Трябва ли да се бие тревога? Ако получите изтръпване на едната ръка или на единия крак, няма нищо страшно, но ако едновременно изтръпнат едната ръка, единият крак и половината лице, ето това вече е много сериозен симптом.

И последно: неустойчивост. На човека рязко му се завива свят, получава главозамайване. В този случай в един от 10 примера става дума за инсулт. А в 9 - за нещо друго.

Специалистите не съветват да разчитате на късмет, особено ако се отнася за възрастен човек. По-добре се презастраховайте и при наличие дори само на един от посочените симптоми, да не говорим за повече, непременно потърсете “Бърза помощ”. И колкото е възможно по-скоростно закарайте човека в болница. По-добре да изкара там няколко часа и да се убедите, че няма нищо страшно, отколкото да се върнете у дома с неоправдан риск за живота.

 

Как да се действа при сърдечен проблем до идването на бърза помощ?

Докато дойде “Бърза помощ”, сложете болния в леглото, но в никакъв случай не го размърдвайте, само повдигнете главата му на по-висока възглавница, разхлабете дрехите и осигурете приток на свеж въздух в помещението. Ако разполагате с нитроглицерин, можете да дадете на болния 1-2 таблетки под езика. Но други хапчета не му давайте, например някакви съдоразширяващи, защото можете да навредите. Можете да поставите на главата му от противоположната на засегнатата страна пакетче лед или мокра кърпа, краката можете да натопите в гореща вода

 

Нови медикаменти ще овладяват най-често срещаната и опасна аритмия

Те вече са регистрирани и се използват в много страни, създадени са на основата на веществото дабигатран. И са може би единствената алтернатива на лекарствата за разреждане на кръвта на основата на веществото варфарин. Ето по какъв начин обяснява действието на варфарина проф. Елизавета Павловна Панченко от Института по кардиология ,,Мясников”. “Доско ро това беше най-ефективното лекарство при профилактика на инсултите и тромбоемболиите при мъждукаща аритмия. Съгласно едно широкомащабно изследване, проведено през 90-те години на миналия век, при болните с мъждукаща аритмия, приемащи варфарин, рискът от инсулт действително се понижава с цели 64 процента, а смъртността намалява с 26 на сто. Но бедата е в това, че всяко лекарство, разреждащо кръвта, в т.ч. и варфаринът, провокира редица усложнения, основното от които е рискът от кървене. Балансът от този риск и ползата от антитромботичната емболия може да се сравни с везни - т.е. никой не може да предвиди накъде ще се наклонят те. Но във всеки случай е трудно да се каже, че варфаринът е безопасен. Нека е ясно за всички читатели, че варфаринът е много непостоянен препарат. При различните пациенти той си взаимодейства по различен начин с храната и другите лекарства. Затова е толкова трудно да се подбере оптималната доза за всеки конкретен човек. И болният е длъжен всеки месец да се изследва за нивото на т.нар. протромбин. Да не говорим за това, че приемът на това лекарство многократно повишава риска от всяка операция. Съгласете се, че никой не е застрахован от внезапно развиващ се апендицит. А лекарството против мъждукаща аритмия се приема цял живот. Доскоро не съществуваше никаква алтернатива на варфарина, но ето че сега се появи първата лястовичка - лекарства, съдържащи веществото дабигатран”.

 


 

Коментари  

 
+1 #1 rainova 2015-10-25 20:11
Здравейте искам с този коментар да разберат колкото се може повече хора , че сърдечно- съдовите болести са абсолютно лечими и то в България , с тях много успешно се занимава професор Димитров.
Аз съм негова пациентка , която вече е с излекувана митрална клапа и съм благодарна на този професор , че с негова помощ отървах операционната.
Ако някой реши дами пише за информация оставам мейл.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !
 
 

Рекламни

loading...