Реклама


РЕНАЛНА СИМПАТИКУСОВА ДЕНЕРВАЦИЯ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Сърдечно-съдова система

 

 Високо кръвно налягане вече се лекува и без хапчета.  Някои хора приемат  най-малко три медикамента, включително диуретик, но не могат  да постигна нормални стойности. Това състояние се нарича резистентна хипертония. За справянето с нея има нова алтернатива освен лечението с медикаменти. Става дума за модерен безкръвен метод,  за който разказва доц. д-р Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология и ангиология в столичната болница "Токуда".

Специалистът, който е и председател на Дружеството на кардиолозите в България, припомни, че колкото е по-добър контролът на артериалното налягане, толкова по-нисък е рискът от бъдещи усложнения като мозъчен инсулт, аортна дисекация (б.р. - разкъсване на аортата), миокарден инфаркт и бъбречна недостатъчност.

Какво представлява ренална симпатикусова денервация?

Новият метод на лечение носи трудното за запомняне наименование - ренална симпатикусова денервация (или прекъсване на нервните влакна). С нейна помощ се постига "заковаване" на кръвното на прицелните стойности, като ефектът е значим и траен във времето. "Не на последно място така се подобрява качеството на живот на пациента и се намалява броят и видът на приеманите антихипертензивни медикаменти", обясни доц. Петров.

Той разказа, че направените до момента продължителни научни изследвания показват, че чрез новата инвазивна терапия се постига трайно понижение на артериалното налягане средно със 33 mmHg за систолното (горната граница) и 11 mmHg за диастолното (долната) още от 6-ия месец след процедурата. "А на практика при 90% от пациентите се наблюдава спад на кръвното поне 2 г. след процедурата, колкото време е продължило проследяването на болните", каза още доц. Петров.

 Как се осъществява лечението чрез ренална симпатикусова денервация?

Реналната симпатикусова денервация се провежда като добре познатата коронарография - под местна анестезия. През бедрената артерия с миниатюрен катетър се достига последователно до лявата и дясната бъбречни артерия.

Във всяка една от тях - на 4 до 6 места се прилагат 2-минутни електрически импулси. Те прекъсват симпатикусовите нервни окончания, разположени като "плетеница" около бъбречните артерии. Така се постига желаното понижаване на артериалното налягане в рамките на седмици след процедурата. Манипулацията продължава средно около час-час и половина.

"След нея пациентът се поставя под наблюдение за 1-2 дни. А честотата от усложненията е сравнима с тази от рутинните инвазивни сърдечно-съдови изследвания и процедури", уточни доц. Петров. Единственото място, където се прилага новият метод, е в "Токуда". "При постъпването на пациентите в клиниката ни се провеждат също много изследвания още преди реналната денервация. Става дума за ЕКГ, ехокардиография, лабораторни изследвания на кръвта, ехо-доплер на периферни и висцерални съдове както и холтер за артериално налягане", изброи доцентът. Чрез тези изследвания екипът му получава пълна представа за общото състояние на сърдечно-съдовата система на пациента.

Близо 2 млн. души у нас живеят с високо кръвно налягане. А в групата на българите над 45 г. всеки втори е с хипертония. Проучванията показват, че 93% от хората с високо кръвно в България имат и други рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване като тютюнопушене, затлъстяване и диабет.

Кои стойности на кръвното налягане са нормални?

Кръвното е нормално, когато: систолното е до 120 mmHg, а диастолното е под 80 mmHg. Високо нормално е при: 130-139 mmHg систолно и 80-89 mmHg диастолно. Първа степен на хипертония е съответно при: 140-159 mmHg и 90-99 mmHg, при втора степен:160-179 mmHg и 100-109 mmHg, а при трета: над 180 mmHg и над 110 mmHg.

 

 

 

trud.bg

 

Коментари  

 
0 #2 Ивета 2016-05-20 13:30
Не се поема от здравната каса. На място се определя цената.
 
 
0 #1 Ира Ганчева 2016-05-19 18:51
Здравейте!Бихте ли ми казали поема ли се от здравната каса и ако не каква му цената?Предварително благодаря!
 
 

Рекламни

loading...