Реклама


ЛЕЧЕНИЕ НА БРОНХИТ
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Белодробни заболявания

 

 

 

 

Какво представлява бронхита?

Бронхитът е заболяване изискващо специални грижи.

Бронхитът се характеризира с възпаление на големите и средните бронхи. Бронхитът може да бъде остър и хроничен, разказва „пред  24 часа” д-р Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София”.

От какво се причинява бронхита?

Острият бронхит най-често се причинява от вирусни инфекции - риновируси, аденовируси, грип, парагрип, които често пъти се последват от бактериална инфекция - стрептококи, пневмококи, стафилококи. Тъй като става въпрос за инфекциозен процес, в който участват, от една страна, човешкият организъм, а от друга - микроорганизмите, ясно е, че в битката ще победи по-силният.

Ако имунната система на човека е в добро състояние, поддържана с рационално хранене, спиране на тютюнопушенето, ограничаване на алкохола, движение и разходки на чист въздух, позитивно мислене, тогава вероятността да се развие заболяване е много малка.

Как започва бронхита?

Клинично заболяването обикновено започва с хрема, гърлобол, суха мъчителна кашлица, която се дължи на силно хиперемираната лигавица и стичащия се слузен секрет към гърлото, главоболие, общо неразположение. При добра имунна защита този процес преминава за 2-3 дни. В този период препоръчваме прием на топли течности - билков чай, минерална вода, сокове, влажни инхалации със сода за хляб, противокашлични средства (при суха кашлица се препоръчват препарати, съдържащи опиеви алкалоиди, които потискат кашличния център). И такива, които не съдържат опиеви алкалоиди. Изключително важно е през този период да се изолират болните “да пазят леглото”, за да премине по-бързо оздравителният процес и да не заразяват хората около тях. Когато се прибави бактериална инфекция, тогава състоянието се влошава със засилване на кашлицата, която става влажна, но с отделяне на гнойни секрети, може да се повиши температурата, да се появят хрипове. Това състояние отговаря на бактериален бронхит, което изисква антибиотично лечение.

Хората не  трябва  да  предприемат в такива случаи самолечение, да не злоупотребяват с антибиотиците, защото безразборният прием на антибиотици води до резистентност, което означава, че бактериите приемат антибиотика като храна, а не като лекарство. Необходимо е да се потърси навреме лекарска помощ, за да се избегнат усложненията.

Симптоми на бронхит

Признаците и симптомите  при остър или хроничен бронхит,  могат да включват:

 • кашлица
 • слуз (храчка), която може да бъде светла, белезникава, жълтеникаво-сива или зелена на цвят
 • умора
 • леко повишена температура и втрисане
 • дискомфорт в областта на гръдния кош

 

При остър бронхит, може да имате дразнеща кашлица, която се задържа в продължение на няколко седмици

За хроничен бронхит,  говорим, когато кашлица, продължава най-малко три месеца в продължение на две последователни години.   Ако имате хроничен бронхит,  ще има периоди,  когато признаците и симптомите се влошават. В някои случаи, кашлицата  изчезва и  отново се появява.
Кога да отидете  на лекар?

Посетете  вашия лекар, ако кашлицата:

 • Продължава повече от три седмици
 • Пречи  ви на съня
 • Придружена e от треска над  38 C’
 • Отделяте обезцветена слуз
 • Слузта е придружена с кръв (hemoptysis)
 • Имате  хрипове или задух

 

 

 

 

 
 

Рекламни

loading...