Реклама


ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ ГРИП 2011
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

 


 

Каква част от българите се ваксинират срещу грип?

Само 4-5% от населението в България се имунизира срещу грип, което е много малко. Това предаде Агенция „Фокус”, цитирайки д-р Ангел Кунчев – директор на отдел „Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазването.

Кои хора се имунизират срещу грип?

Според д-р Кунчев срещу грип се имунизират хора, които са доволни от ваксината и са убедени, че тя върши работа. Той обясни, че не е необходимо цялото население да бъде имунизирано, а от грип трябва да бъдат предпазени най-вече възрастните хора, хронично болните и децата, които често боледуват. „Всяка година след грипна епидемия кривата на смъртността рязко скача. Една нормална грипна епидемия в България засяга между 800 000 и 1.5 млн. души в рамките на много малък срок от 4-6 седмици. Това натоварва здравната система. Явно, че все още недоверието във ваксинацията срещу грип е високо. Много назад сме в сравнение с другите групи в Европа”, заяви д-р Кунчев.

Кои хора са длъжни да се имунизират срещу грип?

Той уточни, че има препоръка на Световната здравна организация, която е подкрепена и от Европейския съюз – в следващите една - две години да се постигне 75% ваксинация срещу грип на възрастните хора над 65 години. В България този процент не е повече от 3-4%. „Явно, че имаме много работа. Този проблем има и икономическа страна. Няма държава в Европа, която да не реинбурсира по някакъв начин грипната ваксина. За съжаление, при нас това не е въведено”, коментира епидемиологът. Той цитира статистически данни, според които между 2000 и 3000 души в България умират от пневмонии, които са резултат от усложнение след грипно заболяване.

 


 

 
 

Рекламни

loading...