Реклама


КАКВО ДА ПРЕДПРИЕМЕМ СРЕЩУ ОСТАТЪЧНИТЕ СИМПТОМИ НА ГРИПА?
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Вирусни заболявания

 

 

Вече цяла седмица ви мъчи настинка. А взехте ли мерки или просто разчитате симптомите да отшумят от само себе си? При запушен нос пийте горещи течности - парата действа като инхалация и улеснява дишането. Срещу главоболие и повишена температура вземете парацетамол и аспирин (той не се препоръчва на деца до 8 години). Гаргара със солена вода или сода за хляб помага при гърлобол и ларингит. Кашлицата облекчават отвара от орехови черупки и чай от лайка. Внимавайте с лекарствата срещу кашлица - страдащите от хроничен бронхит и емфизем (хронично заболяване на белите дробове) трябва да ги избягват. Организмът ви най-вероятно е изтощен от вирусната атака. Обикновено той се обезводнява, затова трябва да си набавите течности. В менюто ви не бива да липсват мляко, яйца, мед, пилешко и цитруси.

Продължителната настинка е сигнал, че съществува риск състоянието ви да премине в синуит (възпаление на околоносните кухини). За да го предотвратите, слагайте капки за отпушване на носа. При болки в областта на лицето, запушен нос и зачервено гърло задължително се консултирайте с отоларинголог. Ако проявите небрежност, заболяването може да се превърне в хронично.

Болките в ушите, усещането за заглъхване и намален слух могат да издават възпаление на вътрешното ухо. В случай че болките са силни и са съчетани с висока температура, която продължава повече от един ден, идете при специалист по уши, нос и гърло.

Обикновената настинка понякога продължава като бронхит. Симптомите на заболяването са силна кашлица, повишена температура и отделяне на храчки. Чай от мента действа успокояващо, но ако не почувствате облекчение, трябва да посетите лекарския кабинет.

 

 

24chasa.bg

 
 

Рекламни

loading...