Реклама


КАК СЕ ИЗМЕРВА ПУЛСА?
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Изследвания

 

 

Пулсът на здравия човек в състояние на покой е 60-80 удара в минута - тогава той е ритмичен и равномерен

Ако пулсът ви "спира", посетете кардиолог, ако не можете да го напипате - хематолог, а ако неговите удари са по-малко от 45 - ендокринолог.

Поставяйки пръсти върху лъчевата артерия и анализирайки пулса си, вие можете да разберете с доста голяма сигурност дали имате някакъв здравословен проблем, обяснява Здраве.бг.

Как се мери пулсът

Най-правилно е пулсът да се измерва в седнало положение. Класическото място за "напипване" е лъчевата артерия. Пулсът се измерва върху нея на разстояние ширината на палеца под първата гънка на кожата до китката на ръката. 

Ако ви е трудно да го хванете по този начин, тогава може да го откриете по-лесно върху сънната артерия. 

Пулсът на здравия човек в състояние на покой е 60-80 удара в минута - тогава той е ритмичен и равномерен.За да избегнете неточност, не мерете пулса след употребата на алкохол или след хранене, при силно чувство за глад, след тежка физическа работа или напрегнат умствен труд, след масаж, взимане на вана или душ, след секс, а също така в дните на цикъл.

Честота на ударите в минута

- под 45 - това подсказва за евентуална сърдечна блокада, която може да бъде причина за отпадналост, хронична умора, а в занемарена форма - за образуването на тромби в сърцето. 

Ако установите такъв пулс, добре е да посетите кардиолог и да си направите кардиограма.

- 59-46 - признак за понижена функция на щитовидната жлеза. Посетете ендокринолог.

- 81-100 - това може да свидетелства за хипертония. Ако едновременно с такъв пулс си измерите и кръвното и то е над 140/90, трябва да посетите кардиолог.

- над 100 - този забързан пулс често е признак за повишаване на функциите на щитовидната жлеза. Задължително посетете ендокринолог.

Внимание!

Еднократното измерване на пулса не е достатъчно основание да се причислите към една от изброените по-горе групи. Направете няколко измервания през определен период от време.

Ритмичност

Ако пулсът "изчезне" за известно време, това може да е признак за блокада на сърцето. Ако сред нормалния ритъм се вклинят неритмични удари - това е показател за аритмия. И в двата случая трябва да потърсите помощ от кардиолог.

Напълване на пулса

Ако един удар е силен, а следващият е слаб или ако пулсът се различава по напълване в дясната и лявата ръка, това може да е знак за порок на сърцето.

Ако пулсът е слаб по напълване (тънък и едва се напипва) - това често е симптом за анемия или понижено кръвно налягане. Измерете кръвното и ако то наистина е ниско, се консултирайте с личния си лекар - много вероятно е той да ви препрати към кардиолог или хематолог.

 

 

Vesti.bg

 
 

Рекламни

loading...