Реклама


ФОТОЕПИЛАЦИЯ
Красота - Процедури

 

 

 

Фотоепилацията и нежеланите косми

Проблемът за нежеланите косми, техния растеж и отстраняването им съществува още от древни времена.  Дълго време хората използват  различни техники за обезкосмяване като бръснене, кола маска, химични и биологични депилации. Въпреки това, тези методи имат краткотраен ефект.

Какво представлява фотоепилацията?

Фотоепилацията е по-модерна технология, която позволява отстраняване на космените фоликули, използвайки светлина, без да наранява кожата. Фотоепилацията унищожава космения фоликул  с помощта на контролирани проблясъци от светлина.

Какъв е принципът на фотоепилация?

Когато се излага даден обект на слънцето, той се затопля, а ако този обект е черен, той се затопля още повече, защо поглъща повече слънчева енергия. Същото се случва и с космите: те поглъщат повече топлина и чрез това им свойство, се нагряват и се разрушават. Това загряване  е безболезнено. За да се постигне най-добри резултати с фотоепилация, цялата светлинна енергия, изпратени от машината, трябва да бъде погълната  само от космите, а не от близките тъкани.

Как се провежда фотоепилацията?

Фотоепилация трябва да се проведат върху чиста кожа, за да се намали чувствителността и дискомфорта, а космите трябва да са обръснати до 1 мм от повърхността на кожата, за да се концентрира импулсът от светлината строго в рамките на фоликула.

Какво може да почувствате по време на процедурата фотоепилация?

По време на процедурата може да има усещания на смъдене, парене или слаба болка. След процедурата третирания участък се охлажда и чувството  за парене си отива. Кожата може да остане зачервена, в  рамките на следващите 2 часа. В редки случаи може да се наблюдава временно нарушение на пигментацията  (участъци от  кожата могат да стават по-тъмни или по-светли, в редки случаи процедурата може да доведе до първа  или  втора степен изгаряния/. В рамките на 7 дни космите изчезват.

Какви са интервалите на третиране при фотоепилация?

Интервалът на третирането зависи от площта на приложение, тъй като различните части на тялото имат различни цикли на  растеж на космите. Средно интервал е 6-8 седмици, изключение правят горната устна и брадичката, които трябва да бъдат третирани след 3-5 седмици. Терапията може да отнеме до 4-8 сесии.

Какви са рисковете при фотоепилация?

Трябва да сте наясно с рисковете, които могат да бъдат свързани с тази процедура. На първо място, не забравяйте, че има някои противопоказания, при които фотоепилация не се препоръчва. Те могат да включват остри и хронични заболявания на кожата, злокачествени и доброкачествени тумори, възпалителни процеси или инфекциозни заболявания, психични разстройства, глаукома, диабет прогресивно високо късогледство, разширени вени, сърдечни заболявания, бременност, както и предразположение към келоиди.

Мерки преди началото на фотоепилацията

Ако няма противопоказания, преди да се пристъпи към фотоепилацията трябва да се предприемат някои мерки. Трябва да се спре приема на някои лекарства, които увеличават фоточувствителност в рамките на 2-4 седмици преди терапията. В противен случай фотоепилация може да причини изгаряния. По същата причина използването на масаж и етерични масла по време на фотоепилация не се препоръчва. Също така, процедурата не може да се извърши на тъмен тен на кожата. Опитът показва, че най-добрите резултати се постигат с тъмна коса и бледа кожа. С чувствителна или тъмна кожа, процедура фотоепилация може да доведе до изгаряния и белези.

Изгаряния при фотоепилация

Проблемът с изгаряния след фотоепилация е свързано с начина на процедурата. Устройствата за  фотоепилация са оборудвани с определени лампи, които излъчват широк спектър от дължини на вълните, включително и някои, опасни за човека. За да се гарантира безопасността на процедурите се използват различни филтри, но понякога дори и защитните им свойства не са достатъчни за предотвратяване на поглъщане на радиация в кожата. Ето защо на кожата в областта на лечението е изложена на повишен риск от изгаряне на кожата. При липса на охлаждане на кожата, фотоепилация може да бъде доста болезнена и да причини не само изгаряния, но и белези. За щастие почти всички съвременни устройства за фотоепилация са оборудвани с подходящи системи за охлаждане на кожата, и затова тази процедура  трябва  да се извършва само в салони с  модерно оборудване.

Пигментация и фотоепилация

Друг риск за фотоепилацията е хиперпигментация на третираните области. Ето защо, преди процедура фотоепилация само професионалист може да препоръча изследване за фоточувствителност, особено, ако имате по-тъмна кожа. Резултатите  от този тест ще  помогне да се оцени чувствителността на кожата към хипер-или хипопигментация. За да се избегне хиперпигментация, след  фотоепилация трябва да се пазите от излагане на слънце и посещаване на солариум в рамките на 1-2 седмици. Трябва да  използвате допълнително крем с UVF 20 и по-висок фактор.

По принцип трябва да се отбележи, че процедурата фотоепилация, ако се прилага  като се използват съвременни уреди и се спазват всички препоръки , не поражда сериозни здравни рискове. Проблемът е, че не всички салони за красота и спа салони, не могат да си позволят закупуването на скъпи модели.

В заключение следва да се спомене, че днес фотоепилация е един от най-добрите естетични техники за отстраняване на нежеланото окосмяване. Ефектът от  епилацията продължава до 5-8 години, особено в областта на слабините и краката.

 

 
 

Рекламни

loading...