Реклама

Постове от форума

МАГНИТНИ БУРИ

Дните с магнитни бури в момента
Подробности ТУК
ОСНОВНИ ТЕМИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Подробности ТУК

За депресията прочетете ТУК

 
ЗАГУБА НА ОБОНЯНИЕ - УВРЕЖДАНЕ НА НЕРВА В НОСА
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Уши, нос и гърло

Какво представлява носа?

Носът е главния вход  на дихателната система. Обикновено той филтрира, овлаж­нява и затопля вдишания въздух, който оттам преминава в гърлото и белите дробове, от 12 до 15 пъти в минута.

Но понякога носът страда от заболявания като кървене, настинка, сенна хрема или инфекция на синусите. За щастие повечето от тези заболявания са временни и лес­нолечими.

Чуждо тяло в носа

 

Ако чуждо тяло заседне в носа, направете следното:

· Не бъркайте в носа с клечка за уши или друг инструмент, в опит да избутате чуж­дото тяло. Не се опитвайте да вдишате обекта посредством рязко и силно вдишване. До отстраняването на чуждото тяло, дишайте през устата .

· Издухайте носа внимателно и се опитайте да освободите предмета, но не духайте силно или многократно.

· Ако чуждото тяло се подава от носа и може да бъде лесно захванато с пинсети, внимателно го извадете.

· Ако не постигнете успех с тези методи, потърсете спешна медицинска помощ.

Загуба на обоняние, какви са причините

Чувството за мирис и до голяма степен за вкус започва с обонятелните нервни окончания, които се намират в гор­ната част на носа. Обонятелните нерви съдържат много фини и деликатни влакна, които предават сигнали от обо­нятелните луковици към мозъка.

Повечето хора губят временно чувството си за обоня­ние, когато имат хрема. Обикновено обонянието се връща след преминаване на инфекцията. Въпреки това, когато обонянието се загуби без видима причина, състоянието се нарича аносмия. Аносмията възниква вследствие на об­струкция на носа или увреждане на нерва.

Зaпушването пречи на миризмите да достигнат до де­ликатните нервни влакна в носа. Тези нерви предават съ­общения или сигнали към мозъка. Носни полипи, тумо­ри, неврологични състояния или подуване на слизестата мембрана могат да предизвикат зaпушване. Вирусните ин­фекции, хроничните носни инфекции или алерrиите също могат да увредят нервите, благодарение, на които усещаме уханията и миризмите.

Медицинска помощ при загуба на обоняние

 

Консултирайте се с вашия лекар, ако загубите обонянието си, без да имате настин­ка. Той ще ви прегледа за полили и тумори на носните проходи. Ако проблемът е причинен от вирус, обонянието обикновено се връща, когато се излекуват носовите обонятелни тъкани.

 

 

 
 

Рекламни

Новини

Интересни мнения

Последни коментари

loading...