Реклама


КОГАТО СЕ ЧУВСТВАТЕ В КАПАН ПРИ ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО
(0 votes, average 0 out of 5)
ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО - ЛЕЧЕНИЕ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

Как да преодоляваме негативните мисли преди и по време на паническа атака?

Често по време на реалния досег с обекта на страха при паническо разстройство е от полза да се използват позитивни твърдения.

Можете да си ги казвате непосредствено преди да се изправите пред фобийната ситуация или по време на самия досег. Ако имате проблем с говоренето пред публика, например, ще ги използвате, преди да направите презентацията си. При повечето други фобии можете да използвате позитивните твърдения преди или по време на досега.

Целта на позитивните твърдения е да отклонят ума от негативния, предизвикващ тревожност вътрешен монолог, към който сте склонни, когато се изправите пред обекта на страха си. Тези позитивни твърдения помагат да създадете позитивна нагласа в ума си. Те могат да ви отпуснат и да поддържат увереността ви непосредствено преди и по време на изправянето пред фобията ви. Тревожността, която изпитвате по време на досега, обикновено ви прави по-сугестивни. Като си повтаряте позитивни твърдения по време на досега, вие предизвикате позитивна умствена настройка и това поддържа тревожността ви на ниско равнище.

Как да работим с позитивните твърдния?

Има два начина, по които можете да работите с позитивните твърдения. Първо, бихте могли да запишете любимите си твърдения и да ги слушате непосредствено преди пряката конфронтация с фобийната ситуация, може да ги слушате дори и по време на самия досег.

Друг, проактивен начин за използване на позитивните твърдения е да ги напишете върху картончета - по едно-две твърдения на картонче. Носете тези картончета в портмонето или портфейла си и ги изваждайте и повтаряйте преди или по време на реалния досег. За някои хора повтарянето на едно и също твърдение отново и отново е най-ефикасно, а други предпочитат да използват няколко позитивни твърдения наведнъж.

Как да извлечем максимална полза от позитивните твърдения, ако имаме паническо разстройство?

Имайте предвид, че за да извлечете най-голяма полза от позитивните твърдения, трябва да ги повтаряте многократно. Първите няколко пъти те може да не са ефикасни в преодоляването на тревожността, колкото ще бъдат след много повтаряне. Трябвали са много повторения, за да затвърдите негативните, предаващи тревожност твърдения. По същия начин ще е необходимо многократно повтаряне на позитивните твърдения - преди или по време на досег - за да достигнете до момента, в който напълно ще ги субективизирате.

Позитивни твърдения са разделени на три категории: твърдения, които използвате при подготовката за досега с фобийна ситуация; твърдения, които използвате при изправянето пред ситуацията и по време на процеса на досег; и твърдения, които можете да използвате, за да се справите със симптомите , които възникват по време на досега.

Подготовка за изправянето пред фобията ви

Днес съм готов да направя малка крачка отвъд зоната на сигурността.

Това е възможност да се науча да приемам спокойно тази ситуация. Изправянето пред страха е най-добрият начин да преодолея тревожността си. Всеки път, когато се изправя пред страха си, правя още една крачка към осво¬бождаването си от него.

Като предприема тази крачка сега, накрая ще мога да правя, каквото си искам. Няма правилен начин за осъществяването на това. Каквото и да се случи, е добре.

•           Знам, че ще се почувствам по-добре, след като вече се озова в ситуацията.

•           Каквото и да направя, ще е най-доброто по силите ми.

•           Доволен съм от готовността си да се изправя пред страха.

•           Винаги има начин да се оттегля от тази ситуация, ако се наложи.

Изправяне пред и влизане в досег с фобията

•           Справял съм се с това преди, ще се справя и сега.

•           Отпусни се и не бързай. Няма нужда от пришпорване.

•           Мога да направя коремно дишане и да не бързам.

•           Нищо сериозно няма да ми се случи.

•           Няма нищо лошо да не бързам с това и да направя само толкова, колкото съм готов.

•           Всичко ще бъде наред. Успявал съм с това преди.

•           Не е нужно да го направя съвършено. Мога да си позволя да бъда човек.

•           Мога мислено да се пренеса в моето спокойно място, докато го правя.

•           Мога да следя нивото на тревожността си и да се оттегля от ситуацията, ако се наложи.

•           Не е толкова зле, колкото си мислех.

•           Колкото повече практикувам досег, толкова по-лесно ще става.

Когато се чувствате в капан и започнете да изпитвате паническа атака

•           Засега мога да приема положението такова, каквото е.

•           Чувството, че съм в капан, е само възприятие и аз мога да променя това приятие. Моите мисли ме карат да се чувствам впримчен - мога да  променя мислите си и да се почувствам свободен.

Справяне с телесните усещания и чувства, възникнали по време на досега с обекта на страха

•           Мога да се справя с тези симптоми или усещания.

•           Тези усещания само ми напомнят да използвам уменията си за справяне.

•           Мога да използвам коремното дишане и да оставя чувствата да отшумят.

•           Тези чувства ще отшумят и ще се почувствам добре.

•           Това е само адреналин - ще премине след няколко минути.

•           Това скоро ще отмине.

•           Това са само мисли, а не реалност.

•           Това е само тревожност - няма да й позволя да ми въздейства.

•           В тези усещания или чувства няма нищо опасно.

•           Не трябва да позволявам на тези усещания или чувства да ме спират. Мога да продължа да функционирам.

•           Винаги мога да се оттегля за малко, ако се наложи.

 

Коментари  

 
+1 #10 Lilkata 2012-08-06 16:13
Ами, аз си мисля,че различните хора възприемат различно. Някой включват бързо, други по-бавно. Все пак не всички сме с еднакви интелектуални способности.
 
 
+1 #9 hpjon 2012-08-05 13:44
Цитирам Lilkata:
При мен начина на мислене е устроен така, че за да променя поведението трябва да осъзная причините, които налагат тази промяна.


Промяната и успешната и посока зависи само от това дали човек е достатъчно мотивиран.
Иначе това с осъзнаването е нещо, в което редица психолози обличат некомпетентност та си да подпомогнат един процес на оздравителна промяна.
 
 
-1 #8 Lilkata 2012-08-05 11:38
При мен начина на мислене е устроен така, че за да променя поведението трябва да осъзная причините, които налагат тази промяна.
 
 
+1 #7 hpjon 2012-08-03 17:37
Цитирам Lilkata:
Промяната в начина на мислене при различните хора отнема различен период от време. На мен например, ми трябва доста време, докато си обясня някои неща


Не е въпроса само в това да си обясниш нещата - става дума за мащабна промяна - в прекрояване на рамката на мислене, промяна на светогледа, тотално обръщане с хастара навън на всичко, което човек е свикнал да мисли до и по време на кризите.
Добрата новина е, че с помощта на терапевт професионалист този процес може да се случи много, много бързо. Тогава промяната е още по-вълнуваша.
 
 
0 #6 Lilkata 2012-08-03 16:54
Промяната в начина на мислене при различните хора отнема различен период от време. На мен например, ми трябва доста време, докато си обясня някои неща
 
 
+4 #5 hpjon 2012-08-02 17:34
Цитирам Lilkata:
Какви трябва да бъдат според теб тези превенции към евентуално следваща криза?


Промяна в начина на мислене. Тя се постига най-бързо и ефективно в процеса на психотерапия.
 
 
+1 #4 Lilkata 2012-08-02 15:01
Какви трябва да бъдат според теб тези превенции към евентуално следваща криза?
 
 
+5 #3 hpjon 2012-08-02 06:37
Цитирам Lilkata:
hpjon, когато човек е в криза невинаги е в състояние да се води от правила, но може да си направи запис и да го използва по време на криза.


Здравей!
В хода на кризата адреналина е в максимално количество в кръвта. Тогава, независимо дали друг човек, дали собствения глас на запис няма как да стигне до съзнанието и да бъде осмислено казаното, тъй като адреналина е блокирал мисленето. Действията трябва да са превантивни, посред кризата нищо не може да се направи освен да я остави човек свободно да приключи. И колкото по-свободно се остави в нея и се предаде, толкова по-бързо приключва тя. След това следва работа по превенция на евентуални следващи кризи.
 
 
+6 #2 Lilkata 2012-08-01 16:18
hpjon, когато човек е в криза невинаги е в състояние да се води от правила, но може да си направи запис и да го използва по време на криза. А за терапията си абсолютно прав. Човек трябва да се подложи на психотерапия.
 
 
+6 #1 hpjon 2012-08-01 09:18
Съветите, които са предоставени в статията са възможно най-логичните, разумните и човешките, но за съжаление съвършено неприложими и често с нисък или никакъв процент успеваемост по време на кризата.

Дори бих казал, че могат да предизвикат и точно обратния ефект - да увеличат продължителност та или силата на кризата.

В крайна сметка ПР не е нещо, с което човек трябва да се съобразява завинаги и да гради стратегии как да се оправя при поредната атака. Чрез психотерапия човек може да се научи да не получава повече никога кризи - научава се на ново мислене, съответно поведение, с което се обезмисля изграждането на стратегии като предложената тук.
 
 

Рекламни

loading...