Реклама


Събота, 10 Януари 2015г. 13:52ч.

ПРАЗНУВАНЕ НА ВЕЛИКДЕН 2017

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Чудите се къде да прекарате голямата  почивка за Великден през 2017?

Без колебание изберете Гърция. Там ще усетите автентичната атмосфера на празника и ще се заредите с неизживяни досега усещания за Тайнството на  Великден.

 

Кога започват празниците за Великден 2017 в Гърция?

Разпети петък

Процесии във всички градове и села към 21 ч.

Велика събота

Около 23 ч започва празничната Великденска служба; заря след полунощ.

Великден

Във всички дворове се пекат агнета на шиш.

Какво трябва да знаем за Гърция, за да си прекараме добре Великден 2017?

АВТОБУС

Междуградските автобуси са най-важните обществени транспортни средства в Гърция. Свързват всички големи гръцки градове с Атина, много от тях и със Солун. Селски автобуси пътуват от общинските центрове до всички села в района. Може да си запазите предварително места от автогарата. Препоръчваме ви да си набавите информация за разписанията на място в автогарите. Разписанието на автобусите в много региони може да намерите в интернет ktel.org. В много градове има и автобуси до предградията.

В Солун може да си купите билет от автомата в автобуса или от гарата или павилион. Но не на всяка спирка има такъв. Затова е най-до бре да пресметнете колко билета ще са ви нужни по време на престоя ви и да ги купите наведнъж, когато ви се отвори възможност.

АВТОМОБИЛ

Националната шофьорска книжка ви е достатъчна, за да влезете в страната, а международната застраховка "Зелена карта" е препоръчителна.

Максималната допустима скорост е 50 км/ч в населено място, 90 км/ч на междуселищен път и 130 км/ч на магистрала. Допустимата скорост за мотори е 90 км/ч. Има много радари и ако превишите скоростта, ви очакват големи глоби!

LЦe ви излезе скъпо и ако паркирате неправилно - поне 50 €. Допустимото съдържание на алкохол в кръвта е 0,5 промила, за водачи на мотори - 0,1 промила. Ако седите на предната седалка, сте задължени да сложите колан, както и да носите каска, ако карате мотор.

С пътната служба на Съюза на гръцките автомобилисти ELPA може да се свържете от цялата страна на телефон 104 00.

АВТОМОБИЛ ПОД НАЕМ

Може да наемете автомобил в почти всички по-големи градове и курорти. Малолитражен автомобил струва най-малко 30 евро на ден, като в цената са включени пълната застраховка "каско" и изминатите километри. Може да си резервирате кола още от България, което ще ви излезе значително по-евтино, отколкото ако го направите на място.

Мотори, скутери и мотопеди се отдават под наем в Атина, Солун 11 във всички курорти, но не навсякъде ще намерите велосипеди и маунтинбайкове.

БАКШИШ

Бакшиш от порядъка на 0,50 евро е обидно малък.

ВЕСТНИЦИ И РАДИО

Чуждестранната преса обикновено пристига с един ден закъснение в градовете и курортите.

ВЛИЗАНЕ В СТРАНАТА

За  граждани на Европейския съюз е достатъчна валидна лична карта.

Деца до 16 години трябва да пред ставят международен паспорт.

ВРЕМЕ

Гърция попада в часовата зона на България.

ВЪТРЕШНИ ПОЛЕТИ

Частни авиокомпании предлагат по лети между Атина и Солун. Националният превозвач Olympic Airlines свързва Атина с много гръцки градове като Александруполи, Янина, Кастория, Кавала, Козани, Превеза и Солун в континенталната част. От Солун има полети за Александруполи, Янина и Превеза.

AEGEAN AIRLINES

www.aegan.com

OLYMPIC ARLINES

olympic-airliпes.cоm

КОЕ КОЛКО СТРУВА

КАФЕ 1,60 ЕВРО за чаша еспресо

ВИНО-2,60 ЕВРО за една чаша вино

РИБА 40-60 ЕВРО за 1 кг в ресторант

БЕНЗИН 1,10 ЕВРО за 1 л обикновен бензин

ТАКСИ 36 ЕВРОЦЕНТА на километър в града

ГИРОС 2 ЕВРО за 1 порция с питка

ДИСКОТЕКИ

Гръцките дискотеки отварят след 22 ч, Обикновено не се плаща за вход, но напитките са скъпи (една малка бира например е 5 евро).

Е3ИК

Гърците са горди с писмеността си, която не се използва от никой друг народ по света. Все по-често надписите и указателните табели са и на латиница. Въпреки това е много полезно, ако познавате гръцката азбука.

Правилното поставяне на ударение е изключително важно за коректността на изказването ви. Ударената сричка е носещата графичното ударение. Освен това е добре да знаете, че всички гласни в гръцкия са кратки и отворени.

ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ТРАНСПОРТ

Гръцките държавни железници (OSE) поддържат широка мрежа. Модерни влакове Iпtегсitу свързват Атина със Солун (продължител ност на пътуването 4,25 часа), с Олимпия (5,5 часа) и с Патра (3,35 часа), както и Солун с Александруполи (4,55 часа). Влак със спален вагон пътува от Атина до Солун и обратно. С влак може да отидете до Халкис на остров Евбея, Каламбака (и до манастирите на Метеора), Козани, както и до Каламата, Науплия и Триполи на Пелопонес. Влаковете са с купета за първа и втора класа. Цените са по-ниски от тези на автобусните билети. Отпечатаните разписания са само на гръцки. Разписание в интернет:  www. ose.gr.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Медицинското обслужване е гарантирано, но при сериозни наранявания или заболявания е препоръчително преждевременното за връщане в родината.

Аптеки има във всички по-големи селища. Много лекарства се продават без рецепта.

ИНТЕРНЕТ

www.gnto.gr - страница на Гръцката туристическа информационна служба

www.culture.gr -страница на Гръцкото министерство на културата с информация за археологическите обекти и музеите

www.gtp.gr - търсачка за хотели, полети и ферибоотни връзки

www.ktel.ogr - информация за междуградски автобуси в Гърция

www.ose.gr - информация за влаковете в Гърция

www.greekrestivals.gr - актуална програма на някои големи гръцки културни и театрални фестивали

www.araveo.de - (на немски език) платформа за вили и жилища, представени от фирми и частни лица със снимки и форум

На английски език:

www.travelblog.org - Добър сайт с коментари и опизания на континентална Гърция. www.youtube.com - Несравнимо богатство на видеота за Гърция и отделни градове и области.

www.myspace.com - Богата на аудио и видеорепортажи страница на различни езици.

На български език: >

www.раtерis.соm -съвети за пътуване из Гърция; пътеписи, впечатления и снимки.

www.guestinn.com - частни квартири и вили в отдалечени райони, гръцки вариант на селски туризъм

www.meteo.gr - подробна информация за времето в цяла Гърция.

ИНТЕРНЕТ КАфЕНЕТА

Интернет предлагат кафенетата и баровете във всички малки и големи градове, както и в курортите. Обикновено се плаща 3-5 евро на час. На някои места времето се отчита с автомати, работещи с монети, на други - с карта, а на трети - с поглед към часовника.

КЛИМАТ

Ако искате да се печете на слънце и да се къпете в морето, посетете Гърция между май и септември. Май е най-подходящият месец за пътуване, защото тогава цъфтят много цветя и дървета. През август обикновено е толкова горещо, че разходките се превръщат в мъчение, а и тогава почти всички гърци и много италианци и французи идват на почивка тук. Хотелите са пълни, а цените - високи. Приятна туристическа цел в този период са само планините. За посещение на Пелопонес и околностите на Атина подходящ месец е   октомври.

Между ноември и април често вали, а от ноември до март е доста хладно. За тези, които харесват великолепните пейзажи и не се плашат от дъжд или сняг, Пелопонес, Пелион, Атика и областта северно от Коринтския залив са подходящи зимни дестинации. Музеите и археоогическите обекти не са претъпкани, а от върховете и проходите имате видимост до 150

КОМАРИ

В никакъв случай не забравяйте да вземете със себе си защитно средство срещу комари, както и лекарство при ухапване.

КЪМПИНГ

Не навсякъде е позволено да опънете палатка. Списък на официалните къмпинги се получава безплатно от Гръцката туристическа информационна служба. Повечето гръцки къмпинги са отворени само между май и септември.

МИТНИЦА

В рамките на ЕС гражданите от страните-членки могат да внасят и изнасят стоки за лична употреба в правдоподобни количества, без да плащат мита.

НУДИЗЪМ

Нудизмът е разрешен само на специалните, предназначени за това плажове, които в Гърция са малко на брой.

ПАРИ И ЦЕНИ

Най-изгодно е тегленето на пари с дебитна карта EC/Мaestro от банкоматите в банките. Много по-високи са таксите, ако използвате кредитна карта. Банките и пощенските клонове осребряват туристически чекове и обменят валута. Работното време на банките е понеделник-четвъртък 8-14 часа, петък 8-13.30 часа, като е по-дълго в големите градове и курортите.

ПОЩА

Пощенски клонове има във всички градове и по-големи села. Работното им време е от понеделник до петьк от 7.30-14 часа.

ПРИСТИГАНЕ

Най-големите летища са в Атина, Солун и Кавала. Летищата в Атина

и Солун са обслужвани от автобуси, на другите места може да вземете такси. Големи автофериботи осигуряват целогодишно връзка между италианските прис танища Венеция, Анкона, Бари, Бриндизи и Триест и гръцките Игуменица и Патра. През лятото между Бриндизи и Игуменица пътува и бърз катамаран (курс - 3 ч.), който обаче не превозва автомобили. С обикновен автоферибот преходът между Анкона и Патра трае 9-12 ч. в зависимост от кораба, а от Бари - 15-16 ч. Информация ще получите в туристическите бюра и интернет:

www.superfast.com

www.fragline.gr

www.anek.gr

Целогодишно от София пътуват автобуси за Солун и Атина и влакове от София до Солун.

РАЗПИСАНИЕ НА  КОРАБИТЕ

Ако по време на почивката си искате да отскочите до някой гръцки остров, в интернет на адрес www.gtp.gr ще намерите актуална информация за маршрутите и разписанието на корабите.

СНИМАНЕ С фОТО- АПАРАТ ИЛИ КАМЕРА

Вземете със себе си фотоленти и резервни батерии, защото в Гърция са скъпи и изборът е ограничен.

Има много фотостудиа, които за по-малко от час проявяват цветни ленти и правят качествени снимки. Може да запишете дигиталните си снимки на диск в интернет залите и фотостудиата.

Обикновено снимането със светкавица или статив в църквите и музеите е строго забранено.

СПЕШНА ПОМОЩ

Националният телефонен номер на полицията, спешната помощ и пожарната е 112.

Малко вероятно е операторът да говори родния ви език, затова по молете някой местен да се обади вместо вас и да сподели проблема!

ТАКСИ

Такситата са евтини и навсякъде. В градовете са с броячи, а такситата в селата, наречени агорайон, имат обявени тарифи. Шофьорите могат да ви поискат известна сума над цената, ако пътувате от летище, гара или пристанище, ако имате багаж над 10 кг и за курсове по време на коледните и велиикденските празници. Цените за пътуване в рамките на градовете между  0 и 5 часа за туристи са двойни.

ТЕЛЕфОН

Фиксираната телефонна мрежа в Гърция се поддържа от фирма ОТЕ. Тя има офиси във всички градове, от които можете да телефонирате. Обществени телефони на ОТЕ с фонокарти има във всички села и градове. Фонокарти  за 4 евро може да купите от офисите на ОТЕ, както от будките за вестници и супермаркетите. Телефонните разговори от хотела са безсрамно скъпи.

Гърците много използват мобилните си телефони. Покритието в страната е добро. Гръцките мобилни номера започват с 6. От роуминг може да спестите, ако изберете по-евтиния оператор. С гръцка предплатена карта спестявате таксите за входящи обаждания. Пред платените карти на GlobalSim и Gobilo са скъпи, но ви спестяват таксите за роуминг. Най-евтини си остават есемесите. Сметките за телефон се надуват от гласовата поща, така че я изключете още в България! Код на Гърция: 0030 + код на населеното място.

ТОАЛЕТНИ

Ако не става въпрос за тоалетна в голям хотел или ресторант, не хвърляйте тоалетната хартия в тоалетната чиния, а в съответната кофа или кошче, защото опасността от задръстване е голяма.

ХОСТЕЛИ И  ТУРИСТИЧЕСКИ СПАЛНИ

Списък с обикновено семплите хостели ще получите от Гръцката туристическа информационна служба.

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Цените за вход в музеи и археологически обекти е 2-4 €; ако даден музей е част от археологически обект, най-вероятно ще се наложи да платите поотделно за вход. Цената на билета за по-значими разкопки и музеи е 6-12 €. Ученици и студенти от страни-членки на Европейския съюз не плащат вход, лица над 65 години ползват намаления. От ноември до март всяка неделя входът е свободен.

 

КАРТИЧКИ ЗА ВЕЛИКДЕН

 

Последна промяна на Понеделник, 16 Януари 2017г. 11:02ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...