Реклама

Трагични нет запознанства

    Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед е напуснала града. Това съобщиха за 24rodopi.com по време на днешния...
109640
      Една четвърт от представителите на силния пол попадат в клопката на любовта от пръв поглед, а 29 на сто от господата признават, че са...
136244.16666666667
  „Вече нямам сълзи дори да плача, ние с тази мъка ще си умрем. Само търся да работя нещо. Мъката е много силна, няма думи, с които да я изразя. Не ...
313523.2
  Ерген, който упорито си търси дама на сърцето, иска да съди 15 жени. Той е подал жалба в прокуратурата, че никоя не хлътва по него. Врачанинът...
116173.66666666667
    Преди години, в зората на интернет, когато всичките ми приятелки ентусиазирано си бяха направи профили в един международен сайт за запознанства,...
103784.25

Постове от форума

МАГНИТНИ БУРИ

Дните с магнитни бури в момента
Подробности ТУК
ОСНОВНИ ТЕМИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Подробности ТУК

За депресията прочетете ТУК

 
Неделя, 15 Януари 2017г. 13:29ч.

ЗЮМБЮЛЪТ (Hyacinthus orientalis) НЕ ОБИЧА МНОГО СТУДЕНО

Оценете статията
(0 гласа)

 

 
 
ОТ КОИ РАСТЕНИЯ ПРОИЗХОЖДА ЗЮМБЮЛЪТ?

Градински зюмбюли произхождат от Hyacinthus orientalis. Те достигат височина 20-30 см, образуват силни цветоносни стъбла и малко месести листа.

Период на цъфтене: Април до май.

Произход: Източна средиземноморска област, Югозападна Азия.

Месторастене: Зюмбюлите предпочитат слънчеви до полусенчести места. Растенията във фаза цъфтеж да се предпазват от късни застудявания.

Субстрат: Градинска пръст, съставена от около 1/3 пясък.

Засаждане на зюмбюл: Кръглите луковици се засаждат в дълбоки съдове в началото на октомври. Разстоянието между растенията трябва да бъде около 15 см, дълбочина на засаждане е около 15-20 см.

Презимуване: Засадените сандъчета и саксии се съхраняват на немразовито и тъмно място. Пръстта не трябва да изсъхва, но в никакъв случай не трябва и да се преполива. След поникването се преместват на светло. През втората година презимуването рядко е успешно.

Поливане, торене на зюмбюл:

 Съдовете със засадени луковици
се поддържат леко влажни до поникването. От началото на поникването се поливат
умерено и се наторяват веднъж. Да не се допуска задържане на вода! След като
прецъфтят, се пренасят в градината заедно с кореновите туфи и се наторяват още
веднъж.

Други грижи: Прецъфтелите стъбла се изрязват. Листата се отстраняват, след като изсъхнат напълно.

Вредители, болести: Загниване па луковиците поради прекалено влажна почва.

Размножаване: Чрез дъщерни луковици (работа на специалист).

Предупреждение: Луковиците на зюмбюлите може да причинят възпаления на кожата при чувствителни хора!

Родът е монотипен. Съставен е само от един вид - Н. orientalis.

Според някои автори той се състои от 3 вида - Н. оriепtаlis, Н. Iitwiпоwii, Н. trапsсарsiсum. Често в литературата родовото име Нуасiпthus се явява като родов синоним оним на родовете: Hyacillthella, Вrimеurа, Gаltопiа, Bellevalia, Scilla, Muscari. Това е поради някои сходства в макроструктурата на растенията

Hyaciothu, orientalis L. (Хиацинтус ориентанис, източен; зюмбюл).

Растенията са многогодишни тревисти с подземен орган луковица, която е яйцевидна или кълбовидна с адвентивни корени на долната страна на дънцето. От луковицата излизат няколко (4 - 6) приосновни листа. Те са широколинейни, дълги до 20 сm, сочни, зелени. Цветоносното стъбло е безлистно и завършва с грозд от цветове. Те са с къси дръжки.. Всеки цвят е съставен от 6 перигонни дяла (листчета), в долната си част сраснали в тръбица, нагоре сво­бодни, изправени или в различна степен извити навън.

При изходната форма съцветието има от 6 до 10 цвята, обагрени в синьо. Растенията цъфтят през март - април.

Видът произхожда от Източното Средиземноморие. Като де­коративен се цени много отдавна - в Европа от ХVI век. Създаде­ни са голям брой културни форми и днес се отглеждат само те.

Изменени са следните признаци: височина на растението по време на цъфтеж - от 15 до З0 см; големина на съцветието (дължина на оста на грозда), брой цветове в съцветието - от 10- 12 до З0 - З5; размери на цветовете; багра - бяла, розова, виолетова, синя, червена, жълта, оранжева в различни нюанси, степен на кичестост на цветовете; време на цъфтеж - от март до май - за различните културни форми. При много от културните форми цветчетата са разпо­ложени много нагъсто в съцветието и то е много компактно, често с цилиндрична форма в очертание. Многобройните културни форми се подреждат (класифицират) по три основни признака - височина, време на цъфтеж, багри на цветовете. По последния признак се разделят на 7 групи: бели, сини, виолетови, розови, червени, жълти, оранжеви.

Ритъмът на растеж и развитие на зюмбюлите е както този на нарцисите и лалетата. Растенията са с летен период на покой, свързан с неблагоприятните летни засушавания и подснежно развитие. Те са зимоустойчиви. В култура трябва да се засаждат на места с пряко слънчево огряване, на лека, отцедлива, плодородна почва, дълбоко обработена (на З0 - 40 см дълбочина). Растенията не понасят задържане на вода в почвата - луковиците загниват. Добре се отразява наторяването с прегорял оборски тор. Засадането на луковиците трябва да става през септември, на дълбочина от 8 - 10 до 15 см в зависимост от размера им.

Растенията се размножават чрез отделяне на новите луковички. Те се образуват около цъфтящата луковица. Има сортове, които образуват много малко на брой нови луковички, поради което са разработени методи за увеличаване на броя им.

Отглежданите културни форми са подходящи за пролетното зацветяване на зелените площи в геометрични и геометризирани фигури; за отрязан цвят и за форсирана саксийна култура.

 

 


 

Последна промяна на Петък, 20 Януари 2017г. 15:57ч.
Login to post comments
loading...
 

Рекламни

Новини

Спонсорирано

Спонсорирано

loading...

Интересни мнения

Последни коментари