Реклама


Ипек Билгин: Искам да играя в комедия

Оценете статията
(0 гласа)

 

Ролята на властната майка и свекърва Есма Боран в сериала "Завинаrи" е поверена на известната турска актриса Ипек Билrин. В Бълrария преди това сме я rледали в поредиците "Любов извън закона", "Златната клетка" и "Езел". Родена е на 24 март 1956-а в Истанбул. Първите си изяви като актриса прави на театралната сцена. Става разпознаваема от малкия екран чак когато е на 50 rодини, но бързо се превръща в любима актриса, а през 2013 r. пробива и на rолемия екран с участието си в успешните кино-ленти "Сънят на пеперудата" и "Истанбул червен". Освен като театрална, телевизионна и кино-актриса, през годините Ипек Билгин се изявява още като режисьор, преподавател по актьорско майсторство и преводач.

Именно тя превежда от английски на "турски книгите на Ерик Морис "Не се преструвайте, моля" и "Вечен наръчник на актьора". От началото на 2017-а година влиза в една от най-успешната си роли в кариерата си на телевизионна актриса тази на Есма Боран в хитовата драма "Завинаги", излъчна в Турция и други страни под името "Истанбулска невеста". Героинята и предизвиква крайно противоположни реакции у зрителите, поне през първия сезон на сериала, защото във втория, вече ще я видим в съвсем друга светлина . „Приемайки предложението да участвам в Истанбупска невеста", на първо четене виждах Есма като държаща под конец дома си и семейството си. Но, честно казано, не знаех в каква посока ще поеме от там насетне.

Гледайки на Есма в момента, сякаш започвам да я съжалявам. Контролът, който упражнява над близките си и дома си, се е превърнал в единственото нещо, което я държи жива. Именно затова се бърка в живота на всички останапи. На Есма това и е заложено отвътре", споделя актрисата Ипек Билгин в интервю за турска медия. Образът на Есма започва да претърпява голяма трансформация, след като среща отново голямата си любов от младоспа Гарип и започва да се държи като влюбено момиче ... Повратният момент за Есма настъпва, когато си каза: Аз съм едно нищо" и се пита: "Какво правя в този живот, никой не ме чува, никой не ме разбира, коя съм аз за останалите?". И в този момент се хваща за Гарип като удавник за сламка. Той се превръща в нейния смисъл да живее. Есма чувства онова спокойствие от миналото и младостта си, което е изпитвала именно с него. За този етап от ролята си актрисата подчертава: "Не гледам на отношенията между Гарип и Есма като на любов. По-скоро като намиране на смисъл в живота, на подслон и на другар.

Самата дума "любов" обвързвам с по-различен смисъл. Пък и 60 години е една преломна възраст, след която чисто биологически човек претърпява хормонални промени и гледа както на любовта, така и на всичко останало в живота, по по-различен начин. Не казвам, че флиртът вече не ни е присъщ, даже съм му привърженичка. Но по-младите биха ме разбрали по-трудно. Това, което искам да кажа, е, че човек вече е по-опитен и мъдър и не търси онази страст, която да го накара да полети в небето, а стабилен пристан, на който да стъпи и да се подслони. Есма търси в Гарип именно това и го намира." За големия и засегнат в сериала сблъсък "свекърва-снаха", Ипек Билгин признава,че в живота нито е била, нито е имала свекърва. "Когато се омъжих за съпруга си, майка му беше починала. Като цяло винаги съм била против това булката да отива да живее в дома на младоженеца заедно с цялото му останало семейство. Нужното уважение винаги съм проявявала, но любов съм изпитвала само към съпруга си. И едно голямо семейство би ме изморявало.

При Есма има и друг проблем, че е изключително силно привързана към сина си, който води в дома и нежелана от нея снаха: В любовта си към Фарук майката Есма никога не отстъпва и именно това води до сблъсъка и със Сюррея", разказва Ипек Билгин, която има дъщеря. По този повод актрисата признава, че като всяка майка, е изпитвала притеснения относно личния живот на момичето си и избора и на съпруг, но отдавна са установили взаимоотношения, в които да не си пречат една на друга. "Никога не сме се бъркали в живота една на друга. Винаги съм обичала и харесвала зета си", твърди екран ната Есма. Ипек Билгин е и преподавателка по актьорско майсторство и понякога играе заедно с вече бивши нейни ученици.

Замисля се обаче дали да не се откаже от тази си дейност. Ипек Билгин твърди, че проявява страст не само в актьорството. "Когато спортувам, медитирам, та дори и когато мия чиниите у нас, го правя, изпълнена с тази страст. Когато шофирам, когато яздя, когато играя тенис навсякъде и винаги. Много спортна натура с.ъм", казва г-жа Билгин, която кара каяк, зимни кънки и играе тенис... "Имам една стая у нас, пълна с купи и медали от състезания по тенис. Имаше период, в който бях пристрастена към фигурното пързаляне. Дори ме питаха дали не се подготвям за Олимпийските игри", споделя актрисата. Дъщеря и Чаа пък е шампионка по билярд. "В началото бях против това нейно занимание, тъй като не намирах билярда за спорт, не го харесвах. Но Чаа стана шампионка по билярд в Турция. Заради успехите си получи стипендия в Университета, тъй като беше първа в училищния отбор. Така ми отговори най-красноречиво защо толкова обича билярда, та приех тази нейна страст", признава Ипек Билгин.


Попитана, каква роля иска да изиграете след Есма, актрисата отговаря: "Вече искам да се снимам в комедия. Затова обръщам внимание на Гюлсе Бирсел (една от най-успешните турски комедийни актриси, в същото време и сценарист и режисьор на някои от най-успешните турски комедийни сериали)! Ще чакам упорито.Гюлсе играе наистина голяма роля в Турската филмова индустрия.

loading...

Източник: "ТвСага"

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...