Реклама


КОЕНЗИМ Q10

Оценете статията
(0 гласа)

Какво представлява Q10?

Коензим Q10 (CoQ10) се произвежда от човешкото тяло и е необходим за основните функции на клетките. Коензим Q10-нивата се понижават с възрастта. Нивата са много ниски при пациенти с някои хронични заболявания, като сърдечни заболявания, мускулни дистрофии, болест на Паркинсон, рак, диабет и ХИВ / СПИН. Някои лекарства също могат да понижат  нивата на Коензим Q10.

Симптоми при дефицит на коензим Q10

Коензим Q-10 дефицит е много рядко състояние. Симптомите включват слабост, умора и гърчове.

Те са силно изразени, когато има  наследени или придобити нарушения, които ограничават производството на енергия в клетките на тялото (митохондриални нарушения). Подобрението  на симптомите е бавно. Някои хора трябва да вземат коензим Q-10 в продължение на шест месеца, за да получат облекчение на симптомите.

При какви случаи Q10 е ефективен?

За  подобряване на контрола на кръвната захар при хора с диабет.

Рак на гърдата. Има предварителни доказателства, че приемането на коензим Q-10 през устата могат да бъдат полезни при напреднал рак на гърдата, заедно с операциите и конвенционално лечение, както и приемането на  други антиоксиданти и омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Мъжко безплодие. Има известни доказателства, че коензим Q-10 лечение може да подобри движението и гъстотата на спермата при мъжете с някои видове безплодие.

Болка в гърдите (стенокардия). Някои изследвания показват, че приемът на коензим Q-10 през устата може да се подобри  състоянието  при стенокардия.

Хипертрофична кардиомиопатия. Ако   се приема коензим Q-10 през устата, той може да  намали  симптомите на задух и умора.

Мускулно състояние, известно като Статини-индуцирана миопатия. Статините са  клас лекарства, използвани за понижаване на холестерола и понякога може да предизвикат болки в мускулите. Има известни доказателства, че приемането на коензим Q-10 може да намали тази болка, но не всички доказателства са били положителни.

Предотвратяване на прееклампсия. Някои изследвания показват, че жени, които са изложени на риск от развитие на това състояние по време на бременността, могат да го избегнат,  ако  приемат коензим Q-10.

Косопад, свързани с употребата на варфарин, синтетичен кумаринов антикоагулант за разреждане на кръвта .

Умора.

Лаймска болест.

 

Подобни статии (по етикети)

Още в тази категория: « ИМОДИУМ ВАРФАРИН »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...